Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: Så länge min bror andas

Roman: Så länge min bror andas

Så länge min bror andas

Set Mattsson

Historiska Media. 413 sid

9789175453033Så länge min bror andas är en gripande och spännande roman om danska judars flykt till Sverige under andra världskriget. Boken känns otroligt aktuell trots att det är en historisk skildring. Det skulle lika bra ha kunnat varit en roman om dagens flyktingvåg över Medelhavet. Romanen bygger delvis på verkliga händelser, bland annat finns Per Albin Hansson med i boken som varande Sveriges statsminister under den tiden. Olika personer stiger ut och in i handlingen. Människor som byter sida. Tyska officerare som dubbelkörde, motståndsmän/kvinnor och helt vanliga människor på gatan som engagerade sig i judarnas situation med risk för livet. Flyktingsmugglare som tog betalt för att köra judarna över sundet. De som inte lyckas ta sig över blev tillfångatagna av nazisternas nattliga räder.

En av de som försöker ta sig över till Sverige var Gila och hennes föräldrar. Kvar i Köpenhamn blir hennes sjuka lillebror Jakob. Hon lovar att komma tillbaka att hämta honom så fort som möjligt. För han är hennes allt. Gila klarar inte av att bara sitta och vänta i Sverige. Utan hon beslutar sig för att återvända till Köpenhamn. När hon kommer dit får hon höra att han är försvunnen. Med hjälp av både Ilse och motståndsrörelsen letar de efter Jakob.

Set Mattssons bok Så länge min bror andas är en bok som jag inte ville släppa i första taget.

Maria Holmberg

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree