Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Jonas Isaksson / Stina Hellberg Agback

CD: Jonas Isaksson / Stina Hellberg Agback

Jonas Isaksson /Stina Hellberg Agback: Jonas Isaksson / Stina Hellberg Agback (DO Music Records/Plugged Music). Speltid: 47’56.
Jonas Isaksson (gitarrer), Stina Hellberg Agback (harpa), Mats Öberg (munspel, spår 6)

Betyg: 

Det kanske kan låta lite trist att beskriva något som angenämt, trevligt, behagligt och skönklingande. Men det är ingalunda min avsikt att vara nedlåtande. Det här är verkligen en tilltalande skiva med ett nedtonat och finstämt, men inte anonymt, anslag. För musiken svarar gitarristen Jonas Isaksson och harpisten Stina Hellberg Agback, och det är också de som spelar. Kanske kan man tala om en legering av lyrisk jazz och folkmusik. Om associationerna ibland går åt det keltiska kan det nog helt enkelt bero på att man så lätt förknippar harpan med gaeliska och bretonska tongångar när det gäller folkmusik och världsmusik (annars finns ju en fransk harptradition inom den klassiska musiken).

Det här ett album som är allt annat än påträngande. Det vill att du slår dig till ro, släpper krav och måsten, inte tittar på klockan eller mobilen, bara låter tiden gå – eller tillfälligt upphöra. Jodå, här finns en viss risk att det trots allt i längden kan upplevas som väl kravlöst och avslappnat skönklingande. Gränsen mellan det rogivande och det lite sövande kan vara hårfin. Men det kan också vara ljuvt att halvslumra till vacker musik.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

Kulturbloggen

 • Stadra Teater sommaren 2017

  Sommaren är här, och till sommaren hör sommarföreställningarna, de där som gärna äger rum en bit utanför städerna – som […]

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree