Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Lisas med Lisa Rydberg och Lisa Långbacka

CD: Lisas med Lisa Rydberg och Lisa Långbacka

Lisa Rydberg & Lisa Långbacka: Lisas, Fiddle & Accordion Conversations (Sally Wiola Music/Playground Music). Speltid: 32‘40.

Betyg:

Dragspel är knappast mitt favoritinstrument, men i rätt sammanhang kan det fungera förträffligt. I argentinsk tango är ju en bandoneon självklar, liksom ett musettedragspel i vissa franska visor. Och Sofia Gubaidulina har visat att en rysk bajan även fungerar i modern konstmusik. När det gäller svensk folkmusik har väl dragspelet betraktats med rätt olika ögon. Mot slutet av 1800-talet sågs instrumentet som ett direkt hot mot den äkta spelmanstraditionen då de industritillverkade Magdeburgerspelen hotade att slå ut fiol, spillopipa och horn. De stod för arbetarklass och moderna dansbanor fjärran bondekulturen. För att väcka liv i en tynande tradition arrangerade Anders Zorn och låtupptecknaren Nils Andersson1906 en spelmanstävling på Gesundaberget i Sollerö socken, och då var det fiol och horn som gällde. Idag är väl förhållandet till dragspel mer avspänt. Även den som envetet inte vill acceptera det inom folkmusiken måste rimligen ändå hålla med om att det är ett folkligt instrument.

På den här aktuella skivan får hur som helst fiolen möta dragspelet i bästa samförstånd – och det kan ju ses som en lisa, desto mer som instrumenten trakteras av Lisa Rydberg och Lisa Långbacka. De tolv låtarna har med tre undantag svenska titlar och bottnar i svensk folkmusik, varför man något undrar över skivans engelska undertitel: ”Fiddle & Accordion Conversations”. Men man kanske tänker sig en internationell publik, och de samtal som bjuds, på musikens språk, är det hur som helst ett sant nöje att ta del av. Och vad dragspelet beträffar är det mycket lite av ”Avestaforsens brus”, så att säga. Långbacka spelar återhållet och mjukt och med härlig känsla för klang; man får inte det minsta intryck av någon som sitter och ”pumpar bälg”. Och Rydberg, som minsann är både riksspelman och barockviolinist, smyger in fiolen på ett utsökt vackert, och liksom lyckligt, sätt. Speltiden är lite knapp, men å andra sidan finns inga döda stunder i detta lågmälda och stilla, men hela tiden mycket levande, samtal.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

Kulturbloggen

 • Stadra Teater sommaren 2017

  Sommaren är här, och till sommaren hör sommarföreställningarna, de där som gärna äger rum en bit utanför städerna – som […]

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree