Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Bach på svenska med Lisa Rydberg & Gunnar Idenstam

CD: Bach på svenska med Lisa Rydberg & Gunnar Idenstam

IdenstamLisa Rydberg & Gunnar Idenstam: Bach på svenska. Tyska klockorna (Gazell/Plugged Records). Speltid: 53‘44.

Betyg:

betyg-3.5

I den gamla folkskolan var tramporgeln ett obligatoriskt inslag i klassrummet, och vid denna träkista förväntades läraren dagligen pumpa igång morgonpsalmen. Man kanske också kan kalla instrumentet för ett fattigmanspiano. Där aristokratin och den välbeställda borgarklassen höll sig med spinetter, pianon och flyglar fick bondstugan nöja sig med bälgaspelet.

Idag tycks instrumentet uppleva något av en renässans i oväntade sammanhang. Jag har varit på ett antal teaterföreställningar där tramporgeln kommit till heders, och på diverse album med modern nordisk jazz används den för att med sin klang ge ett slags folklig och opretentiös prägel.

Gunnar Idenstam är mannen som gör vad som faller honom in på orgel, och här har han alltså likt Butter i Disneys Snövit satt sig vid husorgeln, men så butter är han ju inte. Bredvid honom står Lisa Rydberg som är riksspelman och barockviolinist. De två har tidigare gett ut albumet Bach på svenska, och här kommer uppföljaren med undertiteln Tyska klockorna. Den består av fyra sviter varav tre inleds med en låt ur svensk folktradition för att följas av diverse satser ur en rad olika verk av Johann Sebastian och ibland ytterligare något folkmusikaliskt. Och si, det fungerar alldeles utmärkt – men så har ju också Bachs musik rötter i såväl dansen som den folkliga koralen.

Till den gamla tramporgelns egenheter hör att den liksom lever ett eget, kroppsligt liv. Den suckar och pustar och är till naturen lite trög, men den ställer ändå upp och gör så gott den kan – och här finns charmen, för visst spritter det av liv och lust i bälgen och trälådan. Och nog vill den gärna svänga runt i lustiger dans tillsammans med Lisa Rydbergs mer lättfotade violin. Bachs musik verkar trivas alldeles utmärkt i bondstugan.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree