Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Orkesterverk av Vítězslav Novák

CD: Orkesterverk av Vítězslav Novák

Vítězslav Novák: In the Tatra Mountains; Lady Godiva overture; Eternal Longing (Naxos). Speltid: 52’47.

Buffalo Philharmonic Orchestra, JoAnn Falletta (dirigent)

 

Betyg: 

 

Den tjeckiska musikens stora affischnamn är förstås Dvořák och Smetana; kanske också Janáček och Martinů – och möjligen Josef Suk. Den sistnämnde var elev till Dvořák och blev dessutom hans svärson. Bland Dvořáks elever hittar vi även Vítězslav Novák (1870–1902), så gott som jämnårig med Suk och på sin tid oerhört populär i hemlandet. Och det är inte så svårt att första när man hör denna cd med tre av hans orkesterverk, spelade av Buffalo Philharmonic Orchestra under JoAnn Falletta. De är alla anslående med svepande stråkar och smattrande brass. I skivkommentaren noteras att Novák borde ha kunnat göra en strålande karriär i Hollywood om han så önskat. Ja, varför inte.

V Tatrách (I Tatrabergen) är onekligen en målande naturskildring av den mäktiga bergskedjan – som för övrigt även lockade polacken Mieczysław Karłowicz till musik. Men honom gick det illa för; han dog i en lavin.

Lady Godiva målad av John Collier ca. 1897

O věčné touze (Evig längtan) är en titel som kan föra tankarna till Josef Suks samtidiga tondikter och är också det av verken som mest påminner om dessa – även om inspirationskällan faktiskt är H.C. Andersen. Lady Godiva slutligen utgår från den kända medeltida historien om damen som red naken (endast iklädd sitt långa hår) genom Coventrys gator i protest mot makens skattedekret. Historien har föga förvånande lockat många manliga konstnärer, men Novák visar att det går att göra musik av den också där den hårdföre maken spelas ut mot den väna och modiga hustrun (något som Libor Pešek på Chandos än mer lyfter fram, hjälpt av en inspelning med tydligare definierat slagverk).

Tycker man om senromantisk orkesterverk finns det all anledning att låna Vítězslav Novák sitt öra. Men glöm inte Josef Suk. Hans Asrael är ett måste.

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

 • Tävling: Maze Runner 3

  Var med och tävla om ett eget exemplar av Maze Runner 3: The Death Cure på Blu-ray.

  Share
 • Tävling: Downsizing

  I Downsizing blir Matt Damon nedkrymt till cirka 13 cm, men det är inte första gången Matt spelat en roll vars karaktär varit något biologiskt komplex. En gång har han exempelvis gestaltat ena delen i ett siamesiskt tvillingpar, men vad hette filmen?

  Share
 • Tävling: The Greatest Showman

  Gillar du musikaler och kabaréer? Då är detta tävlingen för dig.

  Share

© 2018 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree