Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Nuit blanche med Tarkovsky Quartet

CD: Nuit blanche med Tarkovsky Quartet

Tarkovsky Quartet: Nuit blanche (ECM/Naxos). Speltid: 61.48

François Couturier (piano), Anja Lechner (violoncell), Jean-Marc Larché (Sopransaxofon), Jean-Louise Matinier (ackordion)

Betyg:

För tolv års sedan bildade den franske jazzpianisten François Couturier en kvartett tiillsammans med cellisten Anja Lechner, sopransaxofonisten Jean-Marc Larché och dragspelaren Jean-Louise Matinier. Man kallade sig Tarkovsky Quartet, passande nog med tanke på att första albumet, Nostalghia (ECM), var en hyllning till den ryske filmregissören Andrej Tarkovskij. Den som sett hans filmer kan nog också ana musikens stämningsläge: nostalgi, förstås – och melankoli. Men också något annat, ett drag av mystik, transcendens. Här finns ett bottenlöst svårmod att försjunka i men trots allt inte att förlora sig i.

Kvartetten består men trots namnet är det inte alltid så självklart att nuerma associera till Tarkovskijs filmer. Nya albumet heter Nuit blanche, och då går tankarna lätt till Dostojevskij, som kallade en av sina romaner för Vita nätter. Då är vi trots allt kvar i Ryssland, men två spår har som utgångspunkt musik av Vivaldi och Toru Takemitsu. Men den omisskännliga grundstämningen består, och den ovanliga instrumentbesättningen skapar en speciell och suggestiv klangvärld. De fyra musikerna skapar musik som så att säga utgör sin egen genre.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree