Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Nuit blanche med Tarkovsky Quartet

CD: Nuit blanche med Tarkovsky Quartet

Tarkovsky Quartet: Nuit blanche (ECM/Naxos). Speltid: 61.48

François Couturier (piano), Anja Lechner (violoncell), Jean-Marc Larché (Sopransaxofon), Jean-Louise Matinier (ackordion)

Betyg:

För tolv års sedan bildade den franske jazzpianisten François Couturier en kvartett tiillsammans med cellisten Anja Lechner, sopransaxofonisten Jean-Marc Larché och dragspelaren Jean-Louise Matinier. Man kallade sig Tarkovsky Quartet, passande nog med tanke på att första albumet, Nostalghia (ECM), var en hyllning till den ryske filmregissören Andrej Tarkovskij. Den som sett hans filmer kan nog också ana musikens stämningsläge: nostalgi, förstås – och melankoli. Men också något annat, ett drag av mystik, transcendens. Här finns ett bottenlöst svårmod att försjunka i men trots allt inte att förlora sig i.

Kvartetten består men trots namnet är det inte alltid så självklart att nuerma associera till Tarkovskijs filmer. Nya albumet heter Nuit blanche, och då går tankarna lätt till Dostojevskij, som kallade en av sina romaner för Vita nätter. Då är vi trots allt kvar i Ryssland, men två spår har som utgångspunkt musik av Vivaldi och Toru Takemitsu. Men den omisskännliga grundstämningen består, och den ovanliga instrumentbesättningen skapar en speciell och suggestiv klangvärld. De fyra musikerna skapar musik som så att säga utgör sin egen genre.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

Kulturbloggen

 • Stadra Teater sommaren 2017

  Sommaren är här, och till sommaren hör sommarföreställningarna, de där som gärna äger rum en bit utanför städerna – som […]

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree