Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Sånger till orkester av Gustav Mahler

CD: Sånger till orkester av Gustav Mahler

Gustav Mahler: Song Cycles (Lieder eines fahrenden Gesellen; Rückert-Lieder; Kindertotenlieder) (Pentatone/Naxos). Speltid: 61’35.

Alice Coote (mezzosopran), Netherlands Philharmonic Orchestra, Marc Albrecht (dirigent)

Betyg:

Vilken glad överraskning! Jag hade ärligt talat inte förväntat mig att tolkningarna på den här skivan skulle vara så bra som de är. Och vad själva musiken beträffar – ja, så mycket vackrare än så här blir det inte.

Gustav Mahlers ”Ich bin der Welt abhanden gekommen” tillhör de där sångerna som inte går att värja sig mot. Oändligt sorgsen. Oändligt resignerad. Oändligt vacker. Den ingår i Rückert-Lieder (1902) en av Mahlers tre sångcykler. Som namnet säger rör det sig om tonsättningar av Friedrich Rückert som levde 1788–1866 men var mäkta populär även i början av 1900-talet. Det är också han som svarar för texterna till Kindertotenlieder (1904). Till sin första sångcykel, Lieder eines fahrenden Gesellen (1885), skrev däremot Mahler egna texter.

Sångerna framförs vanligen av en mezzosopran eller en bariton. Personligen föredrar jag det förra, då manliga sångare – även sådana som Dietrich Fischer-Dieskau och Thomas Hampson – kan framstå som för dominanta och ”burdusa” för att förmedla stämningarna av sorg och melankoli. Min favoritinspelning är sedan många år den med dame Janet Baker och Philharmonia Orchestra under sir John Barbirolli (EMI). Det vill till för att kunna utmana den eller för att ens kunna jämföras med den på ett seriöst sätt. Så det är en stor sak när det dyker upp en ny inspelning som faktiskt har sådana kvaliteter.

Alice Coote

Den brittiska mezzon Alice Coote är en värdig arvtagare till Janet Baker med en underbart vacker röst och känsla för såväl dramatiken som svårmodet i dessa både hjärtslitande och vemodiga sånger. Och Marc Albrecht och Nederländska filharmonin svarar för ett orkesterspel med motsvarande kvaliteter. Det är paradoxalt att så så mycket sorg kan generera så mycket lycka hos lyssnaren – men sådan är musikens makt.

Coote och Albrecht kommer definitivt inte att förpassas till en kartong i garderoben eller på vinden utan placeras lätt tillgänglig i skivhyllan – även om det vid det där bekanta öde ö-valet trots allt skulle bli Baker och Barbirolli som fick följa med. Men som tur är ställs man ju i praktiken inte inför sådana val.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Fem cd Baker.

PS. Janet Bakers inspelning kan eventuellt vara svår att få tag i, men den finns också i två boxar som dokumenterar hennes gärning, en med 5 cd och en med hela 20 cd.

Tjugo cd Baker.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

 • Tävling: Grease 40th Anneversary Edition

  John Travolta spelar huvudrollen i Grease, hans kärleksintresse i filmen spelas av Olivia Newton-John. Denna dam gjorde sin filmdebut i Grease, men hon var redan innan filmen ett känt ansikte med en lyckad karriär. Men vad var det Olivia Newton-John var känd för?

  Share
 • Flickan i frack på scen i Stadra

  För nu 93 år, 1925, sedan låg Flickan i frack på bokhandelsdiskarna, Hjalmar Bergmans roman om Katja Kock som bestämmer […]

  Share
 • Tävling: Maze Runner 3

  Var med och tävla om ett eget exemplar av Maze Runner 3: The Death Cure på Blu-ray.

  Share

© 2018 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree