Hem » Kulturdelen rekommenderar, Scen » Djävulsdans – Deckargåta av och med Teater Nolby

Djävulsdans – Deckargåta av och med Teater Nolby

Djävulsdans
Mordgåta med Teater Nolby
Manus och regi: David Levi
Medverkande:
David Levi/Giovanni Falcone
Ann-Marie Johansson
Olle Söderberg
Lena Söderberg

Lena Söderberg som skulptrisen Anna-Britta Aldén

För fjärde gången presenterar Teater Nolby en mordgåta som utspelas i restaurangmiljö där publiken, samtidigt som den upplever teater och löser en mordgåta, också intar en trerätters middag. Konceptet är väl beprövat och fungerar utmärkt. Det går också en röd tråd genom samtliga föreställningar. Häxnatt, Vargtimme, Seansafton och nu Djävulsdans har samtliga haft länsdetektiv Victor Eliot (Olle Söderberg) som gåtans förlösare. Tidsordningen är kronologisk. Vi är nu en bit inne på 1900-talet där den gode detektiven numera är pensionerad med blir engagerad av sin son Douglas Eliot (David Levi). Premiärföreställningen utspelades på Träffpunkt Alfred Nobel i Karlskoga.

Gästerna bjuds in till nyinvigningen av danspalatset Dante.
Det är hovmästare Dan Meijers (David Levi) som tar emot publiken. Besökarna bjuds på en välkomstskål medan hovmästaren berättar lite om byggnadens våldsamma och mytomspunna historia. Därefter bjuds till bord av stiftelseordföranden Rakel Fors (Ann-Marie Johansson) och hennes man, disponent Bror Fors (Olle Söderberg).

David Levi som journalisten och författaren Douglas Eliot

Därefter radas ett antal scener upp mellan förrätt, varmrätt och dessert där matgästerna uppmanas hålla öron och ögon öppna så att de ledtrådar som presenteras till slut leder fram till gåtans lösning. Här börjar också snacket kring borden ta form. Funderingar testas, teorier läggs fram, motiv prövas. Det är här konceptet lyfter. Att människor, främmande för varandra, plötsligt börjar prata och samverka är inte helt självklart på våra breddgrader.
”Var det skulptrisen?” ”Är inte hovmästaren lite underlig”? ”Vad tror du om sekreteraren”? Det kokar kring borden.

Det är välspelat av ensemblen. Det märks inga premiärnerver. Kanske är det rutinen från de tidigare deckargåtorna som ger lugn. De fyra aktörerna har alla två roller att gestalta. Lena Söderbergs två motpoler, den glättiga skulptrisen Anna-Britta Aldén med stockholmsaccent samt den strikta och buttra stiftelsesekreteraren Gullborg Skiöld gör hon med den äran. Även David Levis hovmästare sticker ut, men samtliga rollgestaltningar sitter. Tilläggas ska att alla fyra skådespelare också hjälper till i servisen, bär fram mat och dryck och småpratar med gästerna. Också det en viktig del för helheten. Att uppleva både utsökt mat och skådespel är, som sagt, ett lyckat koncept.

Utan att avslöja något så löste det hela givetvis upp sig på slutet. En av gästerna som gissat rätt blev också belönad. Och därmed kan vi också, här och nu, avslöja att det blir sommarteater på Teater Nolby även nästkommande sommar. Priset vad nämligen en biljett till sommarens föreställning. Vad det blir avslöjades inte, men en klassiker av någon av de stora är väl ingen udda gissning. Så har det sett ut i 10 år så varför skulle nästa sommar avvika.

Men innan dess. Håll utkik efter förställningen Djävulsdans. När det gäller Teater Nolbys deckargåta så är föreställningen mobil och kan dyka upp på olika scener. Ett välspelat stycke lättsam teater och vid premiärtillfället väldigt god mat och inte minst trevliga människor runt bordet.

Björn Reimers

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree