Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Stoneworks mm av Sebastian Fagerlund

CD: Stoneworks mm av Sebastian Fagerlund

Sebastian Fagerlund: Drifts; Stonework; Transit (Concerto for Guitar and Orchestra)* (BIS/Naxos). Speltid: 50’00.

Ismo Eskelinen (gitarr) *, Finnish Radio Symphony Orchestra, Hannu Lintu (dirigent)

Betyg:

 

Varje nytt album med finländske Sebastian Fagerlunds musik bara befäster hans ställning som en av samtidens mest spännande tonsättare, inte minst av storskaliga orkesterverk. Därför bli man kanske lite förvånad att här finna en gitarrkonsert av hans hand: Transit (2013). Den akustiska gitarren är ju tonsvag och kan vara svår att integrera med en stor och klangrik orkester. Men Fagerlund lyckas förstås. Hans orkesterbehandling är suverän och balansen hotas aldrig. Dessutom får Ismo Eskelinen ofta traktera sin gitarr solo. Men här finns också exempel på Fagerlunds sedvanligt kraftfulla orkesterbehandling innan verket dör ut i stillhet.

Stonework (2015) anspelar på de ofta monumentala byggnadsverk av sten som människan rest jorden över – och musiken är anpassad därefter. Här finns en rå och våldsam urkraft, tunga och kompakta rytmer, men också en avvaktande ro. Efter en dramatisk stegring sjunker musiken slutligen tillbaka in i stenens stillhet. Skivans tredje verk, Drifts, skrevs så sent som förra året och är även det ett magnifikt orkesterverk, mörkare och mer dovt hotfullt.

Är man det minsta nyfiken på samtida orkestermusik så bör man absolut bekanta sig med Sebastian Fagerlund. Börja gärna med Isola och fortsätt sedan med Isola och fortsätt sedan med Darkness in Light och så med detta nya album. Men gitarr-freaken tar det förstås i motsatt ordning …

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree