Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Mozart, Bernstein, Lennon med Iiro Rantala

CD: Mozart, Bernstein, Lennon med Iiro Rantala

Iiro Rantala: Mozart, Bernstein, Lennon (ACT Music/Naxos). Speltid: 76’03.
Iiro Rantala (piano), The deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Florian Donderer (dirigent).

Betyg: 

Release-datum: 27/4 2018

Han är väl mest känd som jazzpianist men har en klassisk skolning i bagaget och har minsann skrivit en pianokonsert och annat. För några år sedan gav han ut ett strålande soloalbum med John Lennons musik och har sedan dess dykt upp i diverse olika sammanhang. Nu slår Iiro Rantala till med en cd som dokumenterar honom som både jazzpianist och klassisk pianist och lite däremellan. Det är en konsertupptagning från 2017 och på podiet sitter inte bara Rantala utan också Tyska kammarfilharmonin i Bremen. Programmet är en blandning av Mozart, Leonard Bernstein, John Lennon – och Rantala, förstås.

Nu kan man ju undra om vi har behov av ytterligare en inspelning av Mozarts 21:a pianokonsert, den med den undersköna långsamma mellansatsen och det sentida smeknamnet ”Elvira Madigan” – även om Rantala inte associerar konserten med Bio Widerbergs film utan med soundtracket till sin favorit-Bondrulle, The Spy Who Loved Me. Men har han något att tillföra? Jodå. Det hela börjar traditionellt, och det låter riktigt bra utan att direkt sticka ut. Men det är sannerligen ingen tolkning som behöver skämmas för sig; Rantala och Mozart har hittat varandra och trivs ihop. Och som jazzmusiker spelar han självklart inte några färdigskrivna kadenser utan improviserar dem själv; speciellt den i tredje satsen gör han dessutom med glimten i ögat. Jag kan tänka mig att Mozart lägger av ett riktigt ”Amadeus-garv” uppe i sin himmel.

Nu ska man inte tro att Rantala är den förste jazzpianist som ger sig i kast med Mozarts pianokonserter. Chick Corea har gjort några personliga versioner tillsammans med Bobby McFerrin (Sony), och Keith Jarrett har tillsammans med Dennis Russell Davies bland annat spelat in just den 21:a konserten (ECM). Men av dessa tre är allt Rantala, med sitt klara anslag och sin fjädrande lätthet, den vassaste Mozart-pianisten. I de egna solostyckena är han förstås helt suverän, omväxlande virtuos och romantiskt känslig.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree