Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: My Working Class Hero med Iiro Rantala

CD: My Working Class Hero med Iiro Rantala

0614427959720Iiro Rantala: My Working Class Hero (ACT Music/Naxos) Speltid: 61’50.

Iiro Rantala (piano)

Betyg:

betyg-5

Om ett album pryds av ett par runda brillor med grönt glas och dessutom heter My Working Class Hero måste det ha med John Lennon att göra – även om Lennon själv snarare var medelklass. I det här fallet är det den finske jazzpianisten Iiro Rantala som bringar honom sin hyllning med tolv låtar, där de flesta är signerade Lennon/McCartney, några Lennon/Ono och några bara Lennon. Och så har vi en, ”Just Because”, som faktiskt är skriven av Lloyd Price. Men Lennon skrev ju egen text till den. Fast den får vi förstås inte höra här. My Working Class Hero är en rent instrumental soloskiva – och som sådan alldeles förträfflig.

iro rantala © ACT / Gregor Hohenberg

© ACT / Gregor Hohenberg

Det är en hyllning som fungerar eftersom Rantala så tveklöst och utan åthävor gör Lennon till sin. Med bibehållen respekt, förstås. Redan inledningen med sitt envetet upprepade ackord signalerar att här kommer ni att få höra högst personliga tolkningar. Det där ackordet blir för övrigt efter ett tag till en svängig ”Norwegian Wood”. Ibland kan man nog också höra att Rantala inte bara har jazzen i sig utan också är en klassiskt skolad pianist. Han kan imponera med ett auktoritativt kraftfullt spel som i ”Happy Xmas, War is Over” men skyr ingalunda det melodiska i till exempel ”Imagine”. Och observera hur snyggt han lägger in japanska klanger i ”Oh my love”, som Lennon skrev tillsammans med Yoko Ono. Kort sagt: ett rikt varierat och suveränt soloalbum.

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree