Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Évocations av Albert Roussel

CD: Évocations av Albert Roussel

Albert Roussel: Évocations*; Suite in F; Pour une fête de printemps (Chandos /Naxos). Speltid: 70’45.

Kathryn Rudge (mezzosopran)*, Alessandro Fischer (tenor)*, Franois Le Roux (baryton)*, CBSO Chorus*, BBC Philharmonic, Yan Pascal Tortelier (dirigent)

Betyg: 

Albert Roussel (1869-1937) är en av Frankrikes få symfoniker och mig veterligt den ende som dessutom var marinofficer. Men på en ny cd från Chandos möter vi honom varken som det ena eller andra. Skivan domineras av den 45 minuter långa Évocations för alt, tenor, baryton, kör och orkester. Roussel fullbordade verket 1911 efter en resa till Indien, vilket också satt sina spår, till exempel i form av tonsatta texter av Kālidāsa. Verket hör till samma fas i Roussels skapande som den första symfonin och baletten Le festin de l’araignée (Spindelns gästabud). Det innebär att det har impressionistiska drag och en sensuell och klangligt raffinerad orkesterbehandling som kan föra tankarna till Debussy, Ravel och Koechlin. Om det inte varit för att Ravels balett Daphnis et Chloé hade premiär samma år som Évocations hade man kunnat misstänka att Roussel tagit vissa intryck av just den.

Roussel kom efter hand att orientera sig mot ett mer rytmiskt och klassicistiskt tonspråk med symfonierna 3 och 4 som höjdpunkter. På den här skivan representeras emellertid den senare Roussel av Svit i F från 1926. Det är ett utåtriktat och lättsamt stycke som väl inte sätter några djupare spår i lyssnarens medvetande. Då är den symfoniska dikten Pour une fête de printemps (“Till en vårfest”), som stilmässigt representerar ett övergångsskede, av större intresse. Men det är förstås Évocations som tilldrar sig störst intresse på det här albumet, desto mer som det är ett så sällsynt verk på skiva.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

 • Tävling: Red Sparrow

  Det är inte första gången Francis Lawrence har gjort film med Jennifer Lawrence. Hela tre gånger har hon till och med spelat samma karaktär, men vad hette denna figur?

  Share
 • Tävling: Ready Player One

  När Steven Spielberg gjorde sig ett namn så gjorde han det genom att skrämma slag på hela världens bio-publik, men vad hette filmen!

  Share
 • Tävling: Grease 40th Anneversary Edition

  John Travolta spelar huvudrollen i Grease, hans kärleksintresse i filmen spelas av Olivia Newton-John. Denna dam gjorde sin filmdebut i Grease, men hon var redan innan filmen ett känt ansikte med en lyckad karriär. Men vad var det Olivia Newton-John var känd för?

  Share

© 2018 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree