Hem » Kulturdelen rekommenderar, Scen » Ännu en lysande mordgåta signerad Teater Nolby

Ännu en lysande mordgåta signerad Teater Nolby

 

GASTSPEL
Mordgåta med trerättersmiddag
TEATER NOLBY
Manus: David Levi
Regi: Olle Söderberg
Medverkande:
Greta Wassfeldt, teaterdirektris: Lena Söderberg
Greger Ask, skådespelare: Olle Söderberg
Victoria Tillman, skådespelare, Jennifer Ljusterås
Asta Grünewald, skådespelare, Ann-Marie Johansson
Tor Hansson, regissör: Olle Söderberg
Solveig Larsson, påkläderska, Lena Söderberg
Ingrid Andersson, sufflös: Jennifer Ljusterås
Katarina af Fogel, änka: Ann-Marie Johansson

Direktrisen Greta Wassfeldt
Foto: Nina Simonen

Jag fuskar lite och lånar Teater Nolbys egna beskrivning av sin nya mordgåta som ingress:
Året är 1942 och vi befinner oss på en teater. Det är urpremiär på den nyskrivna, svenska, historiska tragedin – Natt över sockenblomster. Pjäsen bygger på en på händelser som skedde i grannskapet för två hundra år sedan. Den är numera en av våra lokala folksagor men absolut sann, belagd i kyrkböcker och andra pålitliga källor. Teaterns direktris bjuder in till föreställningen som skall bli en höjdpunkt inte bara för teatern, utan också en höjdpunkt för några av de stora skådespelarna. Men trots att den kände regissören återkommit för denna uppsättning så går inte allt som det ska. Vad döljer sig i kulissernas mörker, vad rör sig på tågvinden ovanför allas huvuden? En åskådare försvinner… är hon död.

En hemsk historia ligger alltså bakom den teaterpjäs publiken nu inbjuds till. Teaterdirektrisen Greta Wassfeldt (Lena Söderberg) tar själv emot kvällens gäster där hon med direktrisens pondus berättar om föreställningens tragiska bakgrund som innehåller både mord och avrättning på en galgbacke som för 200 år sedan låg precis där dagens teater ligger. Ett glas bubbel och en lite stressad teatermedarbetare som hysteriskt slår i gonggongen ingår också i inramningen. Man kan känna premiärnervositeten i den stressade sufflösen (Jennifer Ljusterås), någon hon förklarar med de incidenter som drabbat teatern den senaste tiden. Detta innan alla sätter sig till bords.

Skådespelaren Victoria Tillman och påkläderskan Solveig Larsson
Foto: Nina Simonen

Formatet mordgåta med trerätters är nu väl etablerat i Teater Nolbys själ. Det är femte gången man bjuder in till premiär med en helt ny gåta, samtliga med manus av David Levi. Det är ett lyckat format där god mat och dryck knyts ihop med smart upplagda framträdande där nya ledtrådar levereras, invävda i den fortgående intrigen.  Nytt denna gång är att man lämnat det tidigare röda tråd där länsdetektiv Victor Elliot löste alla mordgåtorna. Att man nu hamnat i teatermiljö känns på något sätt logiskt. Där har Nolbygängets hjärta varit placerad under rätt många år nu.

Så på vilken resa tog de med publiken denna gång? Är Greger verkligen på väg att bli galen? Hur är relationen mellan änka af Fogel och teaterdirektrisen? Är det nå´t skumt med påkläderskan? Varför kom regissören Tor Hansson tillbaka? Frågorna staplas på varandra fram till att allt avslöjas i sista akten. Men innan något avslöjas uppmanas var och en i publiken att lämna in sitt förlag på vad de tror är löningen på gåtan, gärna också med en bra motivering. Givetvis dras till slut en vinnare och blir kvällens mästerdetektiv. Priset också en given tradition. Biljetter till Teater Nolbys sommarteater. Dock visade det sig att föreställningen fortfarande var en hemlighet. Det enda som avslöjades var att det var en kvinnlig dramatiker bakom sommarens verk.

Änkan Katarina af Fogel
Foto: NIna Simonen

Jag är väldigt imponerad över Teater Nolbys otroliga energi och engagemang. Många fantastiska sommarföreställningar ute på deras gamla bergsmansgård ett par mil utanför Karlskoga och nu den femte mordgåtans premiär. Gastspel är en välspelad föreställning där samtliga rollprestationer sitter utan några synbara premiärnerver. Samtliga fyra har vardera två roller i stora konstraster till varandra. Jag gillar Jennifer Ljusterås i rollen som yrvädret Victoria Tillman där hon får möjlighet att spela ut till skillnad från rollen som den lite hunsade sufflösen Ingrid Andersson. Likaså finns samma kontraster i Olle Söderbergs lugne regissören Tor Hansson och den koleriske skådespelaren Greger Ask samt även Lena Söderbergs och Ann-Marie Johanssons rollkaraktärer. Givetvis något som kräver full närvaro. Men det är också ett numera rutinerat gäng. Davis Levis manus och idé håller också ända fram. Det visade sig att bara tre av de knappt trettio i publiken hade gissat sig fram till rätt svar.

Så vill du ha en trevlig kväll med god mat och lika god underhållning under några timmar ska du definitivt boka in dig på en Gastspelskväll. Nästa gång är den 16 februari på Träffpunkt Alfred Nobel vid Björkborns herrgård i Karlskoga. Kanske också en perfekt julklapp till någon teaterintresserad ”privatdeckare”. En extra dimension kring upplägget är det snack som blir kring borden. Idéer som bollas när olika lösningar diskuteras. En lite osvensk företeelse då vi oftast håller oss på vår kant bland människor vi inte känner.

Som kuriosa kan nämnas att undertecknad var en av de tre som gissade rätt. Nu har jag sett samtliga fem olika deckargåtor i Teater Nolbys regi och detta var första gången. Trägen vinner som det heter.

Björn Reimers

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree