Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Sisters of Jazz med Cæcilie Norby

CD: Sisters of Jazz med Cæcilie Norby

Cæcilie Norby: Sisters of Jazz (ACT Music/Naxos) Speltid: 55’55.

Cæcilie Norby (sång och slagverk), Rita Marcotulli (piano), Nicole Johänntgen (saxofon), Hildegunn Øiseth (trumpet), Lisa Wulff (bas), Dorota Piorowska (trummor) och, på fyra spår, Marilyn Mazur (slagverk)

Betyg:

För fyra år sedan släppte äkta paret Cæcilie Norby och Lars Danielsson albumet Just the Two of Us. Det var en höjdare. Nu är Norby tillbaka med Sisters in Jazz där hon samlat sex kvinnliga jazzmusiker runt sig. Man kan tycka vad man vill om konceptet, som en manlig producent på ACT står för. Det är ju rätt svårt att tänka sig någon på ett skivbolag utbrista: Jag har fått världens coolaste idé, en jazzskiva med bara manliga musiker! Å andra sidan säger det förstås något om jazztraditionen, där kvinnor förvisso varit välkomna, men långt fram i tiden i stort sett bara som sångerskor (men vilka sångerskor!). Så man får väl se Sisters in Jazz som ett slags statement: det går visst att trumfa ihop ett gäng jazziga kvinnor av högsta klass på piano, saxofon, trumpet, bas, trummor och slagverk. Dessutom kan man hämta dem från sex olika länder och se till att deras ålder spänner över trettio år. Mångfald kan se ut på många sätt.

Musikaliskt har det ändå blivit en rätt konventionell platta, där allt är kompetent och snyggt utan att sticka ut eller tyckas vilja något extra eller unikt. Bäst kommer Norby och de andra till sin rätt i balladerna. Här finns några riktigt fina låtar av bland andra Joni Mitchell och Norby själv. Det är ett album som lever mer på guldkornen än på helheten. Men visst glimmar guldkornen.

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree