Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Just the Two of Us med Cæcilie Norby & Lars Danielsson

CD: Just the Two of Us med Cæcilie Norby & Lars Danielsson

0614427973221Cæcilie Norby & Lars Danielsson: Just the Two of Us (ACT Music/Naxos) Speltid: 51’04.

Cæcilie Norby (sång, slagverk, udu, sansula), Lars Danielsson (bas, cello, gitarr, slagverk, marimba)

Betyg:

betyg-5

Det här börjar bra. Cæcilie Norby sjunger Joni Mitchells ”Both Sides Now” lågmält och med stark känsla, och Lars Danielssons bas smyger mjukt och mörkt runt henne. Men det inte bara börjar bra, det fortsätter också bra. För att inte säga hur bra som helst. Och ändå gruvar jag mig lite inför det avslutande numret, Leonard Cohens ”Hallelujah”. Jag vet inte om någon annan låt blivit så malträterad av så många så ofta. Men nu övertygar mig redan de första takterna. Det här blir ingen dussinversion utan en personlig och avskalad tolkning som tar fram orden och melodin så att det åter känns som att de betyder något. Kanske kan man se det som ett slags statement från Norby och Danielsson: Även det som kan tyckas uttjatat och söndersjunget får nytt liv när artister som vet vad de håller på med ingjuter sin ande i det.

I skivkommentaren talar Danielsson om tystnadens betydelse, och det gör han rätt i. Man frestas nästan att lite paradoxalt tala om en klangbotten av just tystnad på denna cd. Allt sker utan stora åthävor och med känsla för pausering – men samtidigt i ett tajt och spännande samspel som lyfter fram Norbys vackra och personligt uttrycksfulla röst och basens djupa och fylliga klang. Det kan låta lite arabiskt som i ”Double Dance”, afrikanskt som i ”Wholly Earth” och danskt som i ”Wondrous Story” – och man kan få Cassandra Wilson i tankarna när man hör ”And It’s Supposed to be Love” och ”Wild Juju Child”. Men allt omsmälts till ett eget uttryck och skapar en intim och suggestiv atmosfär som åtminstone jag faller för direkt.

Just the Two of Us heter albumet, och en sak är säker: jag har inget som helst behov av några fler medverkande.

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree