Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Kammarmusik av Zara Levina

CD: Kammarmusik av Zara Levina

Zara Levina: Piano Sonatas Nos. 1 & 2; Violin Sonata; Poème for Viola and Piano; Three Piano Pieces; Fantasy for Violin and Piano on Bashkirian Themes; Canzonetta for Cello and Piano, Hebrew Rhapsody (arrangement for piano four hands)* (Capriccio/Naxos). Speltid: 75’59.
Maria Lettberg (piano), Yury Revich (violin), Gernot Adrion (viola), Ringela Rioemke (cello), Katia Tchemberdji (piano)*

 

Betyg: 

Zara Levina har nästan identiska levnadsår med Dmitrij Sjostakovitj. Båda föddes 1906, men när Sjostakovitj dog 1975 hade Levina ett år kvar att leva. Båda gjorde alltså karriär i Sovjetunionen med allt vad det innebar. Att hon inte är lika känd och berömd och omskriven och inspelad som sin jämnårige kollega är i och för sig inget att förundras över – men hon förtjänar definitivt inte att vara bortglömd. Så det är med glädje man noterar att Capriccio valt att satsa på hennes musik.

Maria Lettberg. Foto: Roderich Reimer.

Härom året gav man ut hennes två pianokonserter, där den första är romantisk i Rachmaninovs anda medan den andra visar henne från en mer modernistisk sida. Nu följer man upp med hennes kammarmusik och verk för solopiano, och liksom förra gången är det den svenska, lettiskfödda pianisten Maria Lettberg som spelar huvudrollen. Och det gör hon med bravur.

Musiken spänner över femtio år och inleds med den korta ensatsiga första pianosonaten från 1925. Det är ett schvungfullt ensatsigt verk som låter precis som – Wilhelm Stenhammar! Där ser man. Nå, den gemensamma nämnaren torde vara Robert Schumann. Den andra, längre och tresatsiga, sonaten från 1953 är av annan, mer klassicerande, karaktär och utgör tillsammans med violinsonaten från samma tid skivans tyngst vägande bidrag. Men även de mindre bagatellerna är mycket intagande, eleganta och charmerande – om de nu inte är riktigt snitsiga som toccatan i Tre stycken för piano.

Levina lär själv ha varit en strålande pianist, och vad jag förstår förvaltar Maria Lettberg hennes arv på ett idealiskt sätt. Som kuriositet kan annars nämnas att den världsberömde ryske pianisten Aleksandr Melnikov är hennes barnbarn.

De två skivorna från Capriccio visar med eftertryck att Zara Levinas musik är värd att plocka fram ur skuggorna.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree