Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Come in from the Rain med Solveig Slettahjell Quartet

CD: Come in from the Rain med Solveig Slettahjell Quartet

Solveig Slettahjell Quartet: Come in from the Rain. (ACT Music/Naxos). Speltid: 43’13.

Solveig Slettahjell (sång), Andreas Ulvo (piano), Trygve Waldemar Fiske (bas), Pål Hausken (trummor)

Betyg: 

Release 26 augusti 2020

 

Vi kan i Sverige berömma oss av en hel rad framstående kvinnliga jazzvokalister. Men Norge kan i alla fall kontra med Karin Krohg, Radka Toneff, Sidsel Enfresen, Susanna Karolina Wallumrød – och nu aktuella Solveig Slettahjell (som f.ö. haft Endresen som lärare). Hon har gjort sig känd för långsamma tempi som hon säger får henne att höra hur orden låter och detaljer att framträda. Och hon har verkligen förmågan att dra ner på tempot utan att det blir segt eller tråkigt.

Come in from the Rain heter det album hon släpper idag tillsammans med en klassisk jazztrio av unga norska musiker som är helt med på konceptet och kan ladda lågmäldheten med ett starkt uttryck. Här finns jazzstandards som ”How Deep is the Ocean” och ”‘Round Midnight” och den bluesiga ”I Lost my Sugar in Salt Lake City. Men även Tom Waits är representerad, och Slettahjell bidrar själv med en egen sång. Det inledande titelspåret fångar direkt min uppmärksamhet. Det är oerhört snyggt, och kvartetten laddar musiken med en stark känsla. Det ska väl också sägas att även om Slettahjell predikar långsamhetens lov så gör hon några undantag från regeln. I ”Now or Never” blir det också lite scat song (vilket jag personligen har lite svårt för). Men det är verkligen i de långsamma hon har sin  styrka. Och som helhet är det ett eftertänksamt album, personligt och känsligt och mycket vackert med ”‘Round Midnight” som perfekt avrundning.

 

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree