Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Human med Shai Maestro

CD: Human med Shai Maestro

Shai Maestro: Human (ECM/Naxos). Speltid: 56’27.
Shai Maestro (piano), Jorge Roeder (kontrabas), Ofri Nehemya (trummor), Philip Dizack (trumpet)

Betyg:

Release: 29 januari 2021

Tidigare har jag alltid kunnat skriva Shai Maestro Trio men det går inte nu – såvida man inte väljer lösningen ”Shai Maestro Trio med Philip Dizack”. Grundbesättningen piano, bas, trummor är densamma som på förra albumet The Dream Thief. Men nu har alltså trumpetaren Dizack kommit till, och han betyder åtskilligt för det nya albumets sound och karaktär, både som väl integrerad i trion och som dialogpartner med de andra, ibland en ropande röst, ibland en tillbakadragen stämningsskapare. Närmast kan man jämföra honom med Avishai Cohen (trumpetaren alltså, inte basisten).

Frågan är om inte Human är Shai Maestros hittills bästa album, eller nej det är inte frågan: det är hans bästa. Det har en stor spännvidd och tillåter alla att visa upp sig, och det är roligt att höra Ofri Nehemya ta för sig mer på trummor – som till exempel när han får stöka runt till Maestros melankoliska piano på ”Prayer” (med en liten melodislinga som fick mig att tänka på Monica Zetterlund, innan jag kom på att den diskret ekar av ”Waltz for Debbie”). Musiken skiftar från minimalism till mer expressiva tongångar, lågmäld och drömmande ibland, ibland intensiv och påträngande (i positiv mening), alltid kommunikativ och klangkänslig.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree