Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: The Dream Thief med Shai Maestro Trio

CD: The Dream Thief med Shai Maestro Trio

Shai Maestro Trio: The Dream Thief (ECM/Naxos). Speltid: 48’14.
Shai Maestro (piano), Jorge Roeder (bas), Ofri Nehemya (trummor)

Betyg:

Releasedatum: 28 september 2018

Att Shai Maestro Trio till sist skulle hamna hos ECM kom inte som någon överraskning. Kanske kan man också tala om en viss ECM-ifiering på deras album The Dream Thief. Musiken har blivit mer drömskt flytande och ”europeisk”, även om man släpper loss på ”New river, new water”, där Maestro även hörs hoa som en annan Keith Jarrett. Det har också dykt upp en ny medlem då Ofri Nehemya ersatt Ziv Ravitz på trummor. Han gör ett lite försiktigare intryck, men det kan ju ha med albumets hela karaktär att göra.

Maestro står för all musik med två undantag, där han även får visa sin styrka som solopianist, nämligen Matti Caspis ”My second childhood” och Jack Stracheys ”These foolish things”. På det avslutande numret, ”What else needs to happen”, har man också klippt in avsnitt ur tal av Barack Obama. Bakgrunden är de återkommande skolskjutningarna i USA, speciellt den i Sandy Hook där en god vän till Maestro förlorade sin dotter. Här får musiken en annan prägel, kusligt hotfull men också djupt sorgsen. Jag hade gärna hört mer av det slaget på albumet. Nu finns en risk för en viss slätstrukenhet.

När jag för ett antal år sedan hörde trion live slogs jag av hur den då verkligen kom till sin rätt, full av energi och oväntade vändningar. Man utmanade sig själva och vågade mer. Inte minst Ravitz stod för en del underbart excentriska och anarkistiska infall. Jag hoppas att man hittar tillbaka till mer av den attityden, även om The Dream Thief är njutbar i sitt slag.

Det här är höstens tredje jazztrio-cd från ECM. Kanske man kan säga att Shai Maestro har lite otur som kommer alldeles efter absoluta höjdpunkter som Tord Gustavsens och Marcin Wasilewskis nya album. Det är lätt att blekna något vid en jämförelse. Men det får inte förta intrycket att här bjuds på en rad mycket fina musikaliska upplevelser.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree