Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Marcin Wasilewski Trio: Live

CD: Marcin Wasilewski Trio: Live

Marcin Wasilewski Trio: Live (ECM/Naxos). Speltid: 64‘20.
Marcin Wasilewski (piano), Slawomir Kurkiewicz (kontrabas), Michał Miśkiewicz (trummor)

Betyg: 

Releasedatum: 7 september 2018

 

Joel Lyssarides, Tord Gustavsen, Trygve Seim och nu Marcin Wasilewski – jazzhösten kunde inte ha börjat bättre.

Nyss satte jag en femma på det nya albumet från Tord Gustavsen Trio. Det går definitivt inte att vara snålare när Marcin Wasilewski Trio nu släpper en ny cd, inspelad vid en konsert i Antwerpen 2016. Den heter kort och gott Live. Och ja, det här är verkligen musik och ett musicerande som lever och gör mig som lyssnar lycklig.

Det var knappast en slump att det var just i Polen som jazzen fick en grogrund i det gamla Östeuropa på 1950-talet, och man förvaltar traditionen väl. Det gäller inte minst pianisten Marcin Wasilewski och hans vänner Slawomir Kurkiewicz på bas och Michał Miśkiewicz på trummor. De tre har faktiskt spelat ihop sedan 1993. Då de var tonåringar och upptäcktes av ingen mindre än Tomasz Stańko (som dog i somras och vars sista album blev December Avenue). En så lång och obruten musikalisk samvaro sätter förstås sina spår – och i det här fallet handlar det definitivt inte om att de verkar ha tröttnat på varandra, tvärt om. Det här är en riktigt spelsugen och tajt trio.

Liksom Gustavsen har Wasileski en lyrisk ådra och en utpräglad känsla för melodi, men han bli sällan lika drömsk som sin norske kollega. Rytmen och pulsen är viktig, och här är förstås Kurkiewics ett ankare, kanske i än högre grad än Miśkiewicz vars trumspel rör sig friare. Båda får för övrigt rika tillfällen att visa sina solistiska kvaliteter. Resultatet är ett album där man kan försjunka i en skönt avslappnad stämning för att strax därpå ruskas om och forsa fram på ett expresståg – som i ”Night Train to You”. Vilket driv, vilken energi! Och när tåget väl anlänt till målet blir man ömsint omhändertagen med en stilla och vackert avklarnad låt som ”Austin” – innan det är daga att släppa loss till Herbie Hancocks ”Actual Proof”. Den får också avsluta albumet som ett kraftfullt och djärvt draget utropstecken. Och som recensent är det bara att sätta dit ytterligare några utropstecken!

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

PS: Marcin Wasilewski ska inte förväxlas med det polska fotbollsproffset med samma namn …

 

 

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree