Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: December Avenue med Tomasz Stańko New York Quartet

CD: December Avenue med Tomasz Stańko New York Quartet

Tomasz Stańko New York Quartet: December Avenue (ECM/Naxos). Speltid: 64’15

Tomasz Stańko (trumpet), David Virelles (piano), Reuben Rogers (kontrabas), Gerald Cleaver (trummor)

 

Betyg:

 

För ett decennium sedan skaffade sig den nu 75-årige Tomasz Stańko en lägenhet i New York, och snart hade han också skaffat sig en ny kvartett som fick det självklara namnet Tomasz Stańko New York Quartet. Det betyder inte att han släppte banden till Polen. “The mood of Polish melancholy is in my blood”, konstaterar han. Och när kvartetten skivdebuterade 2013 var det med ett dubbelalbum betitlat Wisława (ECM). Jodå, visst var det en hyllning till poeten Wisława Szymborska.

Nu, fyra år senare, återkommer kvartetten med December Avenue. Åter möter vi David Virelles på piano och Gerald Cleaver på trummor men basisten Thomas Morgan har ersatts av Reuben Rogers. Och att New York är en kosmopolitisk stad bevisas av att ingen i kvartetten egentligen kommer därifrån. Virelles är från Kuba, Rogers från Jungfruöarna och Cleaver från Chicago.

Tomasz Stańko (foto: Jacek Poremba/Universal Music Polska)

Precis som Wisława anknyter December Avenue till polsk litteratur. Här finns ”Ballad for Bruno Schulz”, och vad ”The Street of Crocodiles” beträffar är det titeln på Schulz’ andra roman (på svenska har den namnet Sanatoriet Timglaset). Tillsammans med ”Yankiels Lid” utgör de ett judiskt tema på skivan, och då kan man också påminna om att Stańko gav en konsert vid invigningen av det nya, stora judiska museet, Polin, i Warszawa 2014, vilken också resulterade i albumet Polin (utgivet av museet 2014).

Titelspåret är nästan lite trallvänligt och tar upp den amerikanska traditionen. Men Stańko är minst starkt förankrad i den modernistiska, europeiska jazzen, och man känner väl igen hans speciella och suggestivt drömska melankoli. Trumpeten ligger gärna lite på distans som hördes den från ett öppet fönster i storstadsnatten. Men här finns även mer turbulenta spår, som ”Sound Space”.

December Avenue visar alltså ingen som helst avmattning i Tomasz Stańkos skapande, och hans New York-kvartett är helt suverän.

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree