Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Beethovens 32 pianosonater med Igor Levit

CD: Beethovens 32 pianosonater med Igor Levit

Ludwig van Beethoven: Complete Piano Sonatas (Sony Classical). 9 cd.

Igor Levit (piano)

Betyg: 

 

Förra året var det inte bara corona-år utan också Beethoven-år (han föddes 1770). Tyvärr kom det förra att få konsekvenser för det senare med inställda konserter och evenemang. Men det finns ju många sätt att ta del av hans musik på. Ett alldeles utmärkt sätt är att ta sig igenom boxen med Igor Levits inspelningar av Beethovens alla 32 pianosonater.

Det rör sig om nio skivor där sonaterna presenteras i kronologisk ordning och låter oss följa tonsättarens musikaliska utveckling under 40 år, från 1782 till 1822. Det är en fantastisk ”resa” (som det numera heter i alla möjliga sammanhang) där han går från behärskad klassicism till passionerad romantik för att så till sist, jo faktiskt, uppfinna boogie-woogien.

Teckning: Sten Wistrand

Levits inspelningar har samstämmigt hyllats, och jag har sannerligen ingen anledning att göra något annat. Det hindrar inte att jag också är mycket förtjust i Andras Schiffs källvattenklara tolkningar (ECM). Och som ett tredje alternativ måste Ronald Brautigams explosiva versioner på tidstroget fortepiano nämnas (BIS). Om nu någon säger att jag måste välja, så svarar jag förstås att det var det dummaste jag hört. Jag behöver inte alls välja. Jag kan glädja mig åt alla tre.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree