Hem » Kulturbloggen » Hjalmar Bergmans ”Dollar” på Stadra Teater

Hjalmar Bergmans ”Dollar” på Stadra Teater

Affisch av Ted Ström.

Den 2 september 1926 var det premiärafton på nyöppnade Oscars-teatern i Stockholm. På programmet stod Dollar, en nyskriven pjäs av Hjalmar Bergman. Förväntningarna var höga efter succén med Swedenhielms. Men jämförelserna utföll inte till belåtenhet och senare litteraturkritiker har inte heller varit nådiga. Bergman tycks själv ha varit tveksam. I ett brev till sin svåger, vän och förläggare Tor Bonnier skrev han under arbetets gång att han inte visste om det hela skulle bli fisk eller fågel eller ”kanske något annat på f”. Men nu, 95 år senare, har Stadra Teater tagit fan i båten och ämnar ro honom i land. Och det ska ske till sång och musik. Det är första gången pjäsen sätts upp sedan urpremiären, och det kommer alltså att ske på det sätt som är Stadras alldeles egna.

Pjäsen var ett led i Bergmans pågående brottning med Amerika, där Amerika står för den moderna tiden. Våren 1924 var han i Hollywood med förhoppningen att tälja guld som manusförfattare. Det gick inget vidare eller närmare bestämt uselt. Hans redan starkt negativa bild av USA förstärktes och han längtade ”som en riktig tok” efter Italien. Väl hemma skrev han en lång artikel kallad ”Tankar om amerikanskt psyke”, och i Dollar dyker amerikanskan och miljonärskan miss Julia Johnstone upp för att íllustrera just detta psyke. Men det sker i komedins form, och eftersom det trots allt är en komedi, så blir det som Shakespeare säger: slutet gott, allting gott.

På Stadra Teater vid Greckens strand norr om Nora blir det premiär nu på fredag den 2 juli.

Läs mer här!

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree