Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Enigma av Anna Thorvaldsdottir

CD: Enigma av Anna Thorvaldsdottir

Anna Thorvaldsdottir: Enigma. (Sono Luminus/Naxos). Speltid: 28’28.

Spektral Quartet

Betyg: 

Tidigare i år skrev jag om isländska Anna Thorvaldsdottirs album Rhízōma och konstaterade: ”Det är musik som söker sig fram, skjuter nya skott, trevande i underjorden, drömmande i mörker.” Rasande skickligt instrumenterat var det som att absorberas av ”en suggestiv och smått hypnotisk klangvärld”. Nu presenteras hennes första stråkkvartett på skiva, passande nog kallad Enigma (gåta), och det går utmärkt att återbruka mina tidigare omdömen. Naturligtvis innebär en stråkkvartett mer begränsade möjligheter när det gäller instrumentation. Den är ju så att säga given, men Thorvaldsdottir, och Spektral Quartet, lockar fram oanade klanger och ljudbilder ur de fyra strängade trälådorna.

Jag kan tänka mig att Thorvaldsdottir tagit intryck av Béla Bartóks nattmusik och sedan trängt vidare in i mörkret för att utforska den gåtfulla värld som döljs för vår blick. Grundstämningen är mörk. Men över, eller genom, det mörka och melankoliska hörs ljusa visslingar, gnyenden, viskningar, lockande signaler. Prövande söker melodier sin form, dovt sorgsna som hos Gorécki. Men det knäpper och skrapar och bankar försiktigt också. Liv letar sig fram, försiktigt nosande och ibland pockande på uppmärksamhet. En värld av dolda hemligheter anas.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

PS. Egentligen borde namnet skrivas Anna Þorvaldsdóttir (inledande bokstaven markerar läsp-ljud), men jag antar att Thorvaldsdottir är en eftergift för den internationella marknaden.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree