Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Orkesterverk av Paweł Mykietyn

CD: Orkesterverk av Paweł Mykietyn

Paweł Mykietyn: Concerto No. 2 for Violoncello and Symphony Orchestra*; Hommage à Oskar Dawicki° (CD Accord/Naxos). Speltid: 64’32.

Marcin Zdunik (violoncell)*, NFM Filharmonia Wrocławska, Bassem Akiki (dirigent)*, Benjamin Shwartz (dirigent)°

Betyg: 

 

Den nu 50-årige Paweł Mykietyn slog igenom redan i 20-årsåldern, men jag får bekänna att detta är min första kontakt med hans musik: orkesterverket Hommage à Oskar Dawicki från 2014 och Cellokonsert nr 2 från 2018. Om någon undrar vem Dawicki är så kan meddelas att han är en i Polen känd performance-artist. I det omfångsrika texthäftet framhävs hur Mykietyn vid komponerandet arbetar rent matematiskt med ritardando och accelerando, men det är nog den gradvisa och utdragna nedtrappningen av tempo som är mest slående.Man skulle mycket väl kunna sätta rubriken ”till långsamhetens lov” på detta album. Speciellt cellokonserten är något av en halvtimmeslång meditation.

I ett försök att på ett ungefär ringa in Mykietyns musik väljer jag namn som John Tavener, Arvo Pärt, Pēteris Vasks, Philip Glass och Gavin Bryars. Men först och främst vill jag lyfta fram landsmannen Henryk Górecki, och då speciellt hans tredje symfoni, samt ukrainaren Valentin Silvestrov. Så vad man tycker om Mykietyn är nog avhängigt hur man förhåller sig till dessa. Men även den egna dagsformen kan spela in. De här två verken passar definitiv inte att spela lite när som helst. Risken finns att de vid fel tillfälle kan upplevas som enformiga och tämligen tråkiga. Men om man ger sig tid att försjunka i musiken är också chansen stor att man fångas av dess lågmälda intensitet och ansenliga suggestionskraft.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree