Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivor » Sound of Elliot – Bossa på svenska

Sound of Elliot – Bossa på svenska

Viveca Elliot, sång
Henrik Englöv Elliot gitarr, klaviatur och kör
Magnus Sjöquist, bas
Mats Nyström, trummor
Patric Wermeling, piano
Erik Slättberg, piano
Lasse Fhager, slagverk
Kristoffer Sjöberg, slagverkDet tog 20 år. Devisen bättre sent än aldrig passar väl aldrig så bra som i Viveca Elliots önskan om att få göra ett eget album med egen musik.

– Ja, alltsedan jag träffade Henrik har min dröm varit att få spela in ett eget album, så nu äntligen, skiner Viveca när vi ses en kort stund. Just nu bara på Spotify, men under hösten kommer också en fysisk cd, fortsätter hon. Viveca jobbar som sångpedagog på kulturskolan i Degerfors och har således sången som yrke. 

Precis som titeln på plattan avslöjar så är det låtar i bossatakt med en grund i jazzens ackord. Samtliga texter är egenkomponerade och på svenska utom en cover på “The girl from Ipanema” av den brasilianske bossakungen Antônio Carlos Jobim. I Sound of Elliots och Vivecas tappning dock “The boy from Ipanema” av givna skäl.

Texterna är genomgående somriga små berättelser eller reflektioner över både lycklig och olycklig kärlek klädda i smakfullt komp på framförallt Henriks välklingande gitarr. Några elektriska solon från samma fingrar skvallrar ändå om lite rock´n roll-drömmar vilket kanske kommer på nästa platta då Viveca skvallrar om nya låtar åt det lite mer “poppiga” hållet. 

Allt är välgjort och välproducerat. Viveka tycker att de befinner sig inom samma musikaliska sfär som Bo Kaspers orkester vilket inte alls ska tolkas som högtravande. Det ligger en hel del i det. Inte en slump kanske då att Bo Kaspers trumpetare Jonne Bentlöv förgyller en av låtarna på albumet med sitt flygelhorn.
Viveca har en ganska utpräglad jazzröst och musikanterna kring henne är händiga hantverkare som på intet sätt försöker briljera utan låter sången och texterna dominera. Jag tycker de har hittat något i denna genre, men det ska bli kul att också få höra hur Vivecas röst stämmer in i en lite mer rivigare popmiljö.

Bandet vill nu ut och lira efter en lång pandemidvala. Så jazzvänner inom Karlskoga konsertförening. Varför gå över ån efter vatten när det finns nästgårds i Degerfors. Sound of Elliot skulle alldeles klart kunna lysa upp en jazzkväll på Statt en onsdagskväll. Kanske då med ett extranummer från rockens värld där Henrik får utlopp för sina lite mer ruffa solon. Se det som en rekommendation från en gammal jazzrecensent.
Här kan du lyssna!

Björn Reimers
frilansjournalist

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree