Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Blockflöjtskonserter från barocken med Emelie Roos

CD: Blockflöjtskonserter från barocken med Emelie Roos

Emelie Roos: Baroque Concertos With Recorder (Proprius/Naxos). Speltid: 68’18.
Emelie Roos (blockflöjt), Höör Barock.

Betyg: 

 

Release: 16 sep 2022

I min barndom sågs väl blockflöjten närmast som något man satte i händerna på ungarna för att lära dem få fram några toner ur ett rör. Sedan var tanken att de skulle gå vidare till ett ”riktigt” instrument. Men så kom Franz Brüggen, David Munrow, Michala Petri, Dan Laurin och andra och visade att det där var bara nys. Blockflöjten var lika riktig som vilket annat instrument som helst och kunde minsann lämpa sig för sant virtuoseri, om det nu var det man ville ha.

Nu är det dags för Emelie Roos att visa vad hon går för tillsammans med Höör Barock som fick ett rejält genombrott härom året med sin inspelning av Romans Golovinmusiken. Men den här gången står alltså blockflöjten i centrum, och ensemblen bjuder på åtta konserter från barocken: Italien dominerar med Vivaldi, Bernardi/Torelli (tre konserter), Gasparini och Sammartini – och så får Händel och Roman också vara med. Flera har tidigare inte spelats in. En gemensam nämnare för urvalet är att samtliga konserter återfinns i svenska samlingar från 1700-talet – och det är väl denna svenska anknytning som förklarar det vitsippsprydda skivomslaget. Men man kan också säga att detta är musik som vackert och utan åthävor blommar och sprider glädje. Själva konserterna låter som – ja, som barocka flöjtkonserter i italiensk stil. Och det är ju inte direkt förvånande. Roos, som f.ö. är elev till Laurin, spelar lätt och virtuost, och de skånska barockisterna backar upp med dansant spänst. Är man på jakt efter ett omtumlande album får man söka sig annorstädes. Men vill man ha ett charmigt, lättlyssnat och trivsamt, ja då har har man hittat rätt.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree