Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD/Blu-ray Disc: Lyden av Arktis av Lasse Thoresen

CD/Blu-ray Disc: Lyden av Arktis av Lasse Thoresen

Lasse Thoresen: Lyden av Arktis (2L/Naxos). Speltid: 65’30.
Arktisk Filharmoni, Christian Kluxen (dirigent)

Betyg:

Att göra musik av frusna och ödsliga världar har lockat en del tonsättare. Ralph Vaughan Williams skildrar Antarktis i sin Sinfonia Antartica (1952), som bygger på musik till en film och Scotts ödesdigra expedition till Sydpolen. Ett tidigt verk av Gösta Nystroem är tondikten Ishavet (1925), och i Einojuhani Rautavaaras Cantus Arcticus (1972) ljuder det nordliga fågellivet. Karin Rehnqvist har bidragit med isiga och skärande klanger i Arktis, Arktis! (2001), ett verk inspirerat av hennes möte med en dramatiskt och ödsligt mäktig natur under en polarexpedition.

Lasse Thoresen (foto: Laila Meyrick/norden.org)

Nu är det norrmannen Lasse Thoresen som dragit norrut för att avlyssna Arktis, och resultatet heter mycket riktigt Lyden av Arktis, med undertiteln La terra meravigliosa (Det underbara landet). Det som hänt efter de tidigare nämnda verken är att klimatkrisen blivit akut. Arktis är inte bara en frusen utan också en hotad skönhet, och sista satsen heter också ”Kollaps”.

Till skillnad från de tidigare nämnda verken påminner oss Thoresens om att Arktis inte bara är öde vidder eller fågelmarker utan också ett av människor befolkat land. Så får isens dova dån och skärande skav och havets andning och vindens vin blandas med musik inspirerad av samisk jojk och nordnorska folkmelodier. Sammantaget frambesvärjs ett rikt varierat arktiskt ljudlandskap. Och vilka skulle framföra detta om inte världens nordligaste professionella symfoniorkester? Christian Kluxen dirigerar Arktisk Filharmoni.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

PS. Kassetten innehåller både en cd och en Blu-ray Disc; jag har lyssnat till cd:n.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree