Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Stravaganze consonanti med Gianluigi Trovesi

CD: Stravaganze consonanti med Gianluigi Trovesi

Gianluigi Trovesi: Stravaganze consonanti (ECM/Naxos). Speltid: 59’51.

Gianluigi Trovesi (klarinetter, altsaxofon), instrumentalensemble, Stefano Montanari (konsertmästare)

Betyg:

Release: 24 feb 2023

 

Stravaganze consonanti heter Gianluigi Trovesis nya album. Hur översätter man det? Extravagant konsonans? En paradox alltså: något som bryter sig ut och samtidigt ingår i ett sammanhang. Lika knepigt är det att genrebestämma musiken. Trovesi utgår från renässans- och barocktonsättare som Josquin Desprez, Guillaume Dufay och Henry Purcell, vilka spelas av en ensemble på tidstrogna instrument. Här bryter Trovesi, med sina klarinetter och sin saxofon, in med ett kontrasterande modernt, mer eller mindre jazzigt, tonspråk.

Konceptet kan påminna om Jan Garbareks samarbete med Hilliardensemblen på Officium (1994). Där lade Garbarek sina saxofonslingor vokalmusik av olika renässansmästare. Men med en instrumental- i stället för en vokalensemble förändras klangen och intrycket blir mindre sakralt och ”andligt”. Här handlar det inte heller om melodislingor som svävar över ensemblen, utan Trovesi stökar snarare till det – på ett lustfyllt sätt och utan att  bryta sönder musiken. Dessutom bidrar han med några egna kompositioner. Och det hela fungerar alldeles utmärkt. Extravagant konsonans? Ja, varför inte.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree