Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Scen » Arsenik och gamla spetsar – Klassisk fars när den är som bäst

Arsenik och gamla spetsar – Klassisk fars när den är som bäst

 

Arsenik och gamla spetsar
Av Joseph Kesselring
Dramatisering: Malin Lagerlöf
Regi: Peter Krantz

Medverkande:
Abby Brewster: Marja Wassén-Lööf
Martha Brewster: Margareta Milton
Teddy Brewster: Alexander Karlsson
Pastor Harper/Dr Witherspoon: Tomas Bergström
Konstapel Klein: Antonia Cerwall/Izabelle Westberg
Konstapel Brophy: Hanna Hårstad Henriksson
Elaine Harper: Jennifer Ljusterås
Mortimer Brewster: Mats Welander
Mr Gibbs/Konstapel O´Hara: Rickard Jutegrim
Jonathan Brewster: Thomas Sönnerstam
Dr Einstein: Peter Krantz/Erik Magnusson
Kommissarie Rooney: Anette Larslin

Fastrarna Martha och Abby Brewster

Välkommen hem till systrarna Abby och Martha Brewster. Till ett välbesökt vardagsrum som ligger i det förnäma Brooklyn där de båda systrarna har funnit sitt lilla egna sätt att erbjuda välgörenhet. Rummet är tidsenligt möblerat där en gammal kökssoffa får en viss huvudroll.  I huset bor också brorsonen Teddy, entusiastiskt spelad av Alexander Karlsson,  som är systrarna behjälplig samtidigt som han är övertygad om att han är president Teddy Roosevelt. 

Arsenik och gamla spetsar är en klassisk kriminalfars av Joseph Kesselring som hade premiär på Broadway 1941 och som fortfarande spelas flitigt, inte minst i på teatrar runt om i Sverige. Något som nu också Teaterföreningen Lyset tagit upp som sin första stora produktion på Kungsteatern efter ett långt uppehåll på grund av pandemin.

Arsenik och gamla spetsar har allt som en klassisk fars ska ha. Spring i dörrar, otaliga förvecklingar och inte minst överraskningar samt en hel del skratt. Lysets uppsättning saknar inget av allt detta. 

Bröderna Jonathan och Mortimer är inte helt överens

Utan att avslöja för mycket så är grundhistorien den att systrarna Brewster ägnat sig åt en mycket egen form av välgörenhet där de “tagit hand om” ett antal ensamma män som de förgiftat med ett eget hopkok av bland annat arsenik och sedan begravt dem i källaren med hjälp av brorsonen Teddy. När Teddys bror, journalisten och teaterkritikern Mortimer (Mats Welander), kommer på besök avslöjas systrarnas hemligheter ungefär samtidigt som Mortimer just friat till systrarna Brewsters vän, pastor Harpers, dotter Elaine (Jennifer Ljusterås).
Mitt i allt detta dyker den sedan länge, försvunne tredje brodern Brewster, Jonathan upp tillsammans med den mystiske doktor Einstein upp. Einstein spelas vid just den här föreställningen av regissören Peter Krantz som fått rycka in då ordinarie Erik Magnusson akut fått uppsöka vård. Jonathan står inte fastrarna Abby och Martha efter som den psykopat han visar sig vara. Även han har lik i bagaget, faktiskt rent bokstavligt. Som inte detta vore nog så har de mycket väl betrodda systrarna många vänner i kvarteret, inte minst ett par kvinnliga konstaplar samt också polisman O´Hara, som utöver polisyrket också har ett stort hjärta för teater och gärna vill  bli dramatiker. 

Polisingripande

Det är svårt att vara rolig. Förutom ett bra manus krävs både ett stort hjärta för denna svåra konst tillsammans med god tajming. Något som Lysetgänget väl lever upp till. Både Margareta Milton och Marja Wassén-Lööf gör de båda systrarna mycket charmigt trovärdiga som timida fröknar ingen skulle kunna ta för giftmörderskor. Thomas Sönnerstam som de flesta känner som clown och sprallig komiker gör den psykopatiske Jonathan med den äran. Där borde fler lite allvarliga roller erbjudas. Mats Welanders Mortimer har att hantera både en giftaslysten Elaine och sina fastrars synnerligen udda nöjen. Bland annat med repliken “det är inte bara olagligt, det är också fel”. Han har en bärande roll tillsammans med de båda giftmörderskorna.  

Det är fortfarande många föreställningar kvar fram till den 2 april. Tveka inte att boka in dig på någon av dessa, du kommer inte att ångra dig. Men skynda, ryktet säger att biljettåtgången är stor. 

Björn Reimers
Frilansskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree