Hem » Kulturbloggen » Hjärnes Testamente med och utan opium och rostat huggormskött

Hjärnes Testamente med och utan opium och rostat huggormskött

 

Urban Hjärne (1641–1724)

Urban Hjärne (eller Hiärne) var en man med många strängar på sin lyra. En gång i tiden lärde han svenskarna att dricka brunn vid Medevi efter att 1678 på plats ha konstaterat att det rörde sig om en ”rätt martialisk surbrunn”. Hjärne var medicine doktor efter att 1670 ha skrivit en avhandling franska Angers och kom också att räknas som Sveriges ledande kemist som i sitt laboratorium på Kungsholmen i Stockholm komponerade mediciner med hemligt innehåll. Men han nöjde sig inte med en naturvetenskaplig karriär utan odlade även litterära intressen och skrev dikter och pjäser och vad som ibland betraktas som Sveriges första roman. Mest känd för eftervärlden är han kanske ändå för sina insatser för att få stopp på de grasserande häxprocesserna.Hans stora succé som medikamentmakare var Elexir amarum Hjärneri, en tinktur som i olika former såldes på svenska apotek ända in på 1980-talet, ofta under namnet Hjärnes Testamente. Men då hade det undergörande livselixiret genomgått åtskilliga modifikationer sedan upphovsmannens dagar.

Nu har det oväntade inträffat att Hjärnes Testamente åter går att köpa – men inte på våra apotek utan på Systembolaget! Och det kan vi tacka två forskare för, Hjalmar Fors, som är vetenskapshistoriker, och Nils-Otto Ahnfelt, som är analytisk farmaceutisk kemist. Om detta kan man läsa i senaste numret, 2023:2, av Universitetsläraren. Det hela började som ett projekt vid institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, där försöket att återskapa Hjärnes produkt var ett led i att förstå den tidens substanser och processer vid tillverkningen av läkemedel. Nu visade det sig rätt snabbt att visa ingredienser idag är svåråtkomliga medan andra är mer tveksamma om man idag vill saluföra produkten. I Hjärnes ursprungliga dryck förekom bl.a. bävergäll, opium, rostat huggormskött och lärkträdssvamp.

Så när de två forskarna bestämde sig för att göra en kommersiellt gångbar produkt blev det mer den sensoriska analysen som fick bli avgörande. Man har tagit bort de ingredienser som ger medicinsk och fysiologisk effekt och skapat ett eget recept av alla de olika recept som varit i svang sedan förr. Att skapa en smakkopia är dessutom omöjligt, konstaterar Ahnfelt eftersom dåtida ingredienser saknas idag och vi inte heller vet hur smak uppfattades då. Och så ska ju folk faktiskt vilja dricka produkten med visst utbyte …

Hur som helst finns det nu flaskor på Systemet om man vill stilla sin nyfikenhet. När Carl Jan Granqvist provsmakade drycken konstaterade han att ”det blossar till i munhålan” och beskrev den som ”härligt kryddig” med ”aromatisk doft”. Men smakar det så kostar det. Flaskan, designad som gammal apoteksprodukt, rymmer 200 ml och kostar 394 kr. Det ger ett literpris på 1970 kr. Vilket också förklarar varför jag (ännu) inte har dristat mig till ett inköp.

Men kanske snålheten bedrar visheten? Om det nu verkligen är ett livselixir … Hjärne blev i alla 82 år, vilket var en aktningsvärd ålder på den tiden. Han var gift tre gånger och fick 26 barn, och ett av dem, sonen Gustaf Adolf, blev minsann 90 år. Men då innehöll förstås drycken både opium och rostat huggormskött.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree