Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Nya album med Bengt Stark och Simon Westman

CD: Nya album med Bengt Stark och Simon Westman

Simon Westman Trio: Moving Forward (Prophone/Naxos). Speltid: 38’26.

Simon Westman (piano, celesta), Magnus Bergström (kontrabas), Magnus Gran (trummor, handtrummor)

Betyg:

 –

Bengt Stark Trio/Kvartett: Live at Glen Miller Café (TengTones). Speltid: 57’07.

Bengt Stark (trummor), Filip Augustsson (kontrabas), Johan Hörlén ((altsaxofon), Stefan Gustafsson (piano)

Betyg:

För tre år sedan skivdebuterade Simon Westman och hans trio med Stay a While. Det var inget album som direkt stack ut, men det bjöd på trevlig och stilfull jazz i mittfåran, ofta med ett härligt sväng. Ungefär samma sak kan sägas om nu aktuella uppföljaren Moving Forward, även det melodiskt sångbara blivit än mer markant. Så titeln handlar inte så mycket om att trion bytt spår och attityd och musikaliskt rört sig framåt utan, som Westman skriver på konvolutet, uttrycker en förhoppning om att vi ska röra oss framåt mot bättre tider i världen. Spelet är hur som helst snyggt och tryggt och trivsamt och mycket lätt att tycka om.

Vill man ha lite mer ös och klös kan man vända sig till trumslagaren Bengt Stark och hans trio – som på fyra spår på nya albumet blir en kvartett när Stefan Gustafsson ansluter på piano. Johan Hörlén är suverän på altsaxofon, inte minst i Coltrane-låten ”Wise One” som nog är albumets höjdpunkt. Man gläds också åt det utpräglade drivet i Starks trumspel och åt Filip Augustssons kraftfulla kontrabas, som ljudupptagningen förtjänstfullt lyfter fram. Det är en liveupptagning från två kvällar på Glen Miller Café i Stockholm förra året, och det är inte svårt att förstå att publiken var med på noterna (eller improvisationerna). Jag hade också gärna varit där.

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion. 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree