Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Kyrkosånger av Henryk Górecki

CD: Kyrkosånger av Henryk Górecki

Henryk Górecki: Church Songs  (Ondine/Naxos). 2 cd. Speltid: 52’26 + 46’35.

Polski Chór Kameralny, Jan Łukaszewski (dirigent)

Betyg:

 

Henryk Mikołaj Górecki (1933–2010) fick ett närmast osannolikt genombrott med sin tredje symfoni. Han skrev den redan 1976, men det var först när den 1992 spelades in av ett västerländskt bolag och med sopranen Dawn Upshaw som den uppmärksammades internationellt och hamnade på diverse topplistor. Tredje symfonin lär förbli det verk som Górecki kommer att förknippas med, även om det är lite orättvist med tanke på att han skrivit mycket annat. Det påminns vi om nu när Ondine ger ut ett dubbel-album med hans Kyrkosånger, skrivna 1986 men publicerade först 2013, tre år efter tonsättarens död.

Det är inte så konstigt att Górecki som djupt troende katolik skulle lockas att skapa konstfulla körarrangemang av den sångskatt som finns inom den polska kyrkan. Men det är viktigt att påpeka att konstfärdigheten består i det till synes konstlösa, i respekten för de ursprungliga melodiernas innerliga enkelhet, i att inte ställa sig i vägen för deras liksom troskyldiga och förtröstansfulla andlighet. Han ger dem en mycket vacker klädnad men avstår helt från det pråliga och extravaganta.

Visst kan det bli lite mycket av samma vara att höra två skivor på raken, men å andra sidan vaggas man in i en stämning där det är gott att vara. Man behöver ingalunda vara katolik, eller ens troende, för att gripas av musiken som den här framförs av Polska Kammarkören under Jan Łukaszewski.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.  

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree