Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: The Living Mountain av Thomas Larcher

CD: The Living Mountain av Thomas Larcher

Thomas Larcher: The Living Mountain*; Ouroboros°; Unerzältˆ. (ECM/Naxos).  Speltid: 57’53.

Sara Aristidou (sopran)*, Alisa Weilerstein (cello)*°, Aaron Pilsan (piano)*°, Luka Juhart (ackordeon)*, Münchener Kammerorchester*°, Clemens Schuldt (dirigent)*°, André Schuen (baryton)ˆ, Daniel Heide (piano)ˆ

Betyg:

Det är nu ett bra tag sedan jag hörde något av den österrikiske tonsättaren Thomas Larcher; min senaste skiva är Madhares (ECM) från 2010. Den grep mig starkt. Nå, faktum är att det inte heller duggar tätt med inspelningar. Nu är det i alla fall dags för en ny ECM-utgåva: The Living Mountain. Titelstycket är ett verk för sopran, piano, ackordeon och kammarorkester till texter av den skotska författaren Nan Shepherd. Att Larcher skulle dras till henne är inte så konstigt då han själv är alpinist. Sedan följer den enastående cellokonserten Ouroboros, med hyllade Alisa Weilerstein som solist. Ouroboros betyder svansätare och syftar på ormen som biter sig själv i stjärten, en figur som uttrycker föreställningen allt hänger samman i en evig cykel av förintelse och nyskapande. Albumet avslutas med sånger för baryton och piano, Unerzählt, där W. G. Sebald svarar för de korta texterna.

Det är bara att konstatera att mitt intryck från Madhares står sig. Thomas Larcher skriver oerhört laddad och intensiv musik. Här finns en kärv uttryckskraft som man varken kan eller villa värja sig mot.

_________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree