Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Pianomusik (Impromtus m.m.) av Franz Schubert

CD: Pianomusik (Impromtus m.m.) av Franz Schubert

Franz Schubert: Piano Works Volume 7: Impromptus op. 90 & 142; Moments musicaux; Adagio & Rondo; Variations in F major; Variations in A minor; ”Grazier” fantasie (Nimbus/Naxos). 2 cd. Speltid: 78’29 + 79’43.

Vladimir Feltsman (piano)

Betyg:

 

Jag har inte följt Vladimir Feltsman stora Franz Schubert-projekt utan dimper nu rakt ner i den sjunde utgåvan, ett välfyllt dubbelalbum med hans kända Imprompus och Moment musicaux och hans mindre bekanta, för att inte säga nästan obekanta, Adagio & Rondo, Variationer i F-dur och a-moll och ”Grazier” fantasie (där man hittade noterna först på 1960-talet). Det rör sig alltså om stycken i det mindre formatet men också om några av hans mest älskade. Kan musik bli så mycket ljuvligare än impromptut i Gess-dur? I sina utförliga kommentarer ”försvarar” Feltsman valet att ta med även de mindre kända, och inte som de andra omistliga, verken med att Schubert trots allt var oförmögen att skriva dålig musik eller mediokra melodier.

Feltsman spelar mjukt och med ett vackert legato som också rymmer dynamiska kontraster; melodin hålls hela tiden levande, och hans pianissimo är utsökt. Det finns naturligtvis redan en rad förnämliga inspelningar av de två Impromptus-samlingarna och av Moments musicaux, t.ex. av Krystian Zimerman, Murray Perahia, Paul Lewis, Radu Lupu, Wilhelm Kempff och Grigorij Sokolov. Det är till den illustra skaran Feltsmans i högsta grad njutbara tolkningar nu sällar sig; är man nyfiken på de lite mer udda verken finns däremot inte så mycket att välja på.

För den stämningsfulla målningen på omslaget svarar förstås Caspar David Friedrich.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

PS. För den som vill höra Schubert på tidstroget fortepiano finns hans impromptus med Ronald Brautigam, Aleksej Ljubimov och András Schiff (som också spelat in Moments musicaux).

 

 

 

Share

Kommentarerna är stängda

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree