Hem » Krönika » Rågbröd och Madeleinekakor

Rågbröd och Madeleinekakor

Jag öppnade fönstren på kontoret precis som före detta forskningsassistent Jonasson gjorde på sin tid. Just när jag stod i begrepp att öppna dem tänkte jag på före detta forskningsassistent Jonasson. Som ett fysiskt minne. Som Prousts Madeleinekaka doppad i lindblomste.

Före detta forskningsassistent Jonasson gillade att arbeta med öppna fönster. Han var varm i kroppen. Hög kroppsvärme. Det slår mig att det kan vara därför som han endast drack kalla drycker. Inget kaffe. Bara vatten, eller läsk. Han slutade just innan vattenmaskinen var installerad. När Köpingskonditorn Ivar Sjöman byggt klart altanen dog hustrun. Det var dom två som skulle tillbringa de sista ljuva åren tillsammans där. Det blev tomt på terrassen. När Lill-Babs skulle fylla åttio år drabbades hon av hjärtsvikt och tvingades ställa in sin planerade stora fest. I stället firade hon i en sjuksäng på sjukhuset med sina närmaste.

Jag fick ett mejl från före detta forskningsassistent Jonasson där han frågade om vattenmaskinen. Om den var installerad. Jag har inte hört någonting ifrån honom på ett år. Nu äter jag ett danskt rågbröd och dricker kaffe. Det danska rågbrödet, menar doktorandkollegan Tobias, infördes på onsdagsfrukostarna i samband med att danskbördiga Anders Linde-Laursen började sin anställning som etnologiprofessor på institutionen. Där ska finnas ett samband. Dåligt underbyggd argumentation enligt doktorandkollegan Joel. Tobias svarar att han står upp för det som är dåligt underbyggt.

Och där är vi nu. Det är ost, tomat, gurka och krasse på rågbrödet. Det är grått väder ute. Fem grader och dimma. Före detta forskningsledarens kraftfulla stämma slår igenom väggen från det lilla seminarierummet. Det är som att den före detta forskningsledaren inte får plats i det lilla seminarierummet. Han behöver det stora. Jag tänkte passa på och läsa om Austins talaktsteori och Perelmans nya retorik. Klockan är halv tolv den 13 mars 2024 i Malmö, Skåne, Sverige.

Magnus Gustafson

 

Share

Kommentarerna är stängda

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree