Hem » Krönika » Men böckerna då?

Men böckerna då?

I Grums kommer ingen att få veta någonting om saxofonisten Börje Fredriksson. Boken är utgallrad från biblioteket. Tillsammans med andra böcker som inte är utlånade de senaste fyra åren har den lagts på skräphögen. Just denna bok hamnar hemma hos mig, de andra kanske går till destruktion.

Det är ett underligt krav biblioteksfolket har på en bok. Passivt utan marknadsföring ska den stå på en hylla i fyra år. Sedan kommer domen. Är den inte utlånad! Ja, då åker den ut.

Samtidigt bygger biblioteken idag sin verksamhet på att man inte ska låna böcker. Du ska gå dit för att uppleva, samlas i det kulturella rummet, känna den demokratiska gemenskapen, hjälpas in i digitala världar och få betyg kopierade.

Men böckerna då? Var ska en trettonåring kunna sitta och bläddra i en praktvolym om Chagall eller om femton år läsa den dittills olästa boken om Börje Fredriksson? I biblioteksvärlden har det länge pratats om vikten att vara en mötesplats. Men böckerna då? Var det inte det som var syftet med verksamheten. Och om inte biblioteken kan tillhandahålla de ”smala” böckerna vem fan ska då göra det? Jag hoppas att Eskilstuna, där författaren Stefan Wistrand och Börje Fredriksson har sina rötter, har haft den goda smaken att behålla boken i sitt bibliotek. Men det vete tusan! Tack Stefan Wistrand för en bra och väldigt fin bok.

Göran Ekberg

Share

1 Kommentar för “Men böckerna då?”

 1. Stefan Wistrands bok om Börje Fredriksson finns recenserad här på Kulturdelen.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree