Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Symfonier 3 & 4 av Grażyna Bacewicz

CD: Symfonier 3 & 4 av Grażyna Bacewicz

Grażyna Bacewicz: Orchestral Works, Vol. 1 (Symphonies 3 & 4). (Chandos/Naxos). Speltid: 59’50.
BBC Symphony Orchestra, Sakari Oramo (dirigent)

Betyg:

Under senare år har Grażyna Bacewicz (1909–1969) glädjande nog uppmärksammats allt mer, och vi har fått skivinspelningar av hennes, pianokonserter, violinkonserter, kammarmusik och pianostycken. Nu är det dags för hennes orkesterverk. Vad jag förstår förbereder Chandos en komplett inspelning; i alla fall har man kallat det första albumet för Orchestral Works, Volume 1. Det måste ju rimligen innebära att fler följer. Bacewicz skrev fyra symfonier och här framför BBC Symphony Orchestra under Sakari Oramo nummer 3 och 4.

Hon tillhör samma polska tonsättargeneration som Aleksander Tansman och Witold Lutosławski, något yngre än den förre och något äldre än den senare. Men ska man jämföra henne med några är det kanske snarare Béla Bartók och, än mer, Bohuslav Martinů man får i tankarna även om hon saknar den senares synkoperade rytmer och dansanta lätthet. Bacewicz odlar en tyngre orkestersats och en större dramatik även om den rytmiska energin också är påfallande. Den tredje symfonin (1952) inleds talande nog med en satsbeteckning som talar om både ”drammatico” och ”molto allegro energico”, och finalen slutar med ”presto”. Den fjärde symfonin (1953) börjar på liknande sätt ”apassionato” och ”energico” och slutar ”allegro furioso”. Men här är tonspråket överlag tuffare även om scherzot är på sprudlande gott humör.

Bacewicz moderna tonspråk som inte offrade åt politiska krav fick en stalinistisk musikkritiker att 1953 kalla 3:an ”formalistisk” och hävda att den skulle ”låta främmande i en samlingslokal för arbetare”. Det där med ”formalistisk” låter kanske inte så farligt idag, men då ska man minnas att den som under Stalin blev beskylld för ”formalism” låg mycket illa till. Tack och lov hade ju Stalin dött den 5 mars 1953, så Bacewicz kom undan. Men det säger något om hennes mod och integritet att hon vid denna tid vågade skriva den musik hon skrev. Och det är verkligen på tiden att hon nu definitivt skrivs in i musikhistorien som en av 1900-talets betydande tonsättare. Det ska bli spännande att följa den fortsatta utgivningen.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

PS. Jag noterade precis att en parallell utgivning av Bacewicz’ orkesterverk är på gång på CPO. Förra året kom två cd, en med symfonierna nr 3 och 4 och en med nr 2 samt Variationer för orkester, Musica sinfonica in tre movimenti och Overture. Här spelar WDR Sinfonieorchester under Łukasz Borowicz. Jag har tyvärr inte hört någon av dessa inspelningar.

 

 

 

 

Share

Kommentarerna är stängda

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree