Hem » Recension, Scen » En magisk kväll med Hederosgruppen

En magisk kväll med Hederosgruppen

Hederosgruppen
Andreas Sjögren, basklarinett och saxofoner
Martin Hederos, piano och orgel
Emil Strandberg, trumpet
Konrad Agnas, trummor och slagverk
Ville Bromander, bas

Det blev en suggestiv inledning. Ett stilla piano, ett stilla regn, ljud från naturen innan ett oväder brast ut. Min upplevelse, min bild, det fanns säkert fler. 

et är inte helt enkelt att beskriva Hederosgruppens musik. Den är komplex, fylld av modern jazz, folkton och en smula latino. Harmonierna är fyllda av överraskningar och vad som skulle kunna ses som kontrollerad spontanitet. Fritt, högt i tak och väldigt spännande. Det är väl sammansatt av fem stycken väldigt drivna hantverkare.

Martin Hederos fick en lucka i sitt musicerande och var sugen på att lira lite improvisationsjazz. Han handplockade några vänner och skapade Hederosgruppen. Trots att gruppen bär hans namn betonade Martin att gruppen delar på allt, både låtskrivandet och att bära grejor. 

Gruppen spelade in sin första platta under 2020, en vinyl som fick namnet “Storstrejk”. En ny är nu på gång. Det glädjer mig oerhört att det finns svenska jazzmusikanter som vågar och vill göra något eget och inte bara bläddra i den amerikanska sångboken. 

Jag gillar också att se Martin Hederos helt absorberad av musiken som framträder via hans flinka fingrar. Också att se trummisen Konrad Agnas leende och blicken ibland helt ute i det blå. Vi upplever och känner av musiken på olika sätt, både på och utanför scenen. 

Av de låtar som framfördes så fastnade jag lite extra vid låten “Allt bra?” På något sätt så samlades hela gruppens själ just här. Gillade också låten “Molnstod”, ett lekfullt verk, som om det skulle fått en text så hade den kunnat skrivits av allas vår Lennart Hellsing, baserad på någon finurlig barnvisa. 

Hederosgruppen borgar för att svensk jazz lever i en ständig utveckling. Det är vi många som älskar.

Björn Reimers
frilansjournalist och kulturskribent

 

Share

1 Kommentar för “En magisk kväll med Hederosgruppen”

 1. Tack Björn för att du håller musiken levande genom dina texter.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree