Hem » Debatt » Unikt bibliotek i Karlskrona hotat

Unikt bibliotek i Karlskrona hotat

Den kände inredningsarkitekten Åke Axelsson är 92 år gammal och har denna vår drabbats av en slags politisk vandalism i Karlskrona. Han är själv mycket upprörd över detta och en räddningsaktion från kulturintresserade personer har hittills inte lyckats ändra sakernas tillstånd.
Historien är följande:
I början av 1990-talet fick Åke Axelsson uppdraget att göra inredning i ett rum i den så kallade Nordenskjöldska gården, en kulturmärkt 200 årig byggnad i centrala Karlskrona. Här skulle nämligen en unik boksamling, kanske Sveriges enda kompletta bevarade lånebibliotek från tidigt 1800-tal placeras för att skyddas och göras mera tillgängliga. Dess namn är Carlskrona Läsesällskaps Bibliothek (med den stavningen) och det invigdes 1991.
Ägare till byggnaden var vid den här tiden Karlskrona kommun och man placerade även en del av kulturförvaltningens kontor här.
Åke Axelsson skapade här, med sin sedvanliga noggrannhet, ett mycket vackert rum. Det har sedan dess använts både som arena för diverse bokhistoriskt anknutna evenemang och som stämningsfullt sammanträdesrum. Här har många svenska författare på besök i Karlskrona fått en inblick i den unika boksamlingen genom att ansvarig bibliotekarie har tagit fram 200-åriga böcker med anknytning till vederbörande författares egen verksamhet. Bara som ett exempel.
I samband med att kommunen 2004 behövde pengar för en stor sportarena, skulle ett antal kommunalt ägda byggnader säljas. En av dessa var Nordenskjöldska gården. Svenska kyrkan köpte huset och flyttade in med en del kontor, samtidigt som kommunen nu blev hyresgäst och därmed behöll Åke Axelssons rum och boksamlingen intakta.
2015 var det Svenska kyrkans tur att komma i svår penningnöd. En renovering av Fredrikskyrkan som budgeterades till 30 miljoner kronor, sprang iväg till 130 miljoner. Nu såg sig kyrkan tvingad att sälja bland annat Nordenskjöldska gården. Karlskrona kommun tog inte tillfället i akt, utan lät en privat fastighetsmagnat i staden ta över.
Fortfarande gällde hyreskontrakt och verksamheten i Läsesällskapets bibliotek kunde fortsätta.
Under 2023 genomfördes nya förhandlingar mellan kommunen och fastighetsägaren, vilka slutade i att hyreskontraktet sades upp och det beslöts att böckerna skulle flyttas ut från det (just för dessa böcker) specialinredda rummet.
Flyttningen skedde den 19 mars i år, då de ömtåliga böckerna överfördes till en tidigare fuktskadad lokal i Stadsbibliotekets källare. Jag råkade få bevittna detta och måste erkänna att detta var en av de värsta dagarna under de 44 år jag har bott i Karlskrona. För mig är det självklart att böckerna och inredningen är ett odelbart helt. Det kändes som om denna kulturella ädelsten i världsarvsstaden Karlskrona vandaliserats, kroppen hade tagits bort och det var bara skelettet kvar, en liknelse som Åke Axelsson instämde i när jag pratade med honom i går lördag. Det var första gången jag har pratat med honom och jag måste säga att det gjorde mig ännu mera arg och förtvivlad att en sådan nestor inom svensk inredningsarkitektur och möbelformgivning på sin ålders höst ska bli utsatt för denna vandalism.
Jag har bedrivit en slags aktivism bland annat via en facebookgrupp, men nationella medier har inte på något sätt visat intresse. Det kanske beror på att Åke Axelsson inte har varit mån om att själv synas, utan låtit sin kreativitet och skicklighet tala för sig själv.

Ingemar Lönnbom, författare och frilansjournalist

 


Några länkar:
Kort film med bilder ur biblioteksrummets historia (2 minuter):
https://youtu.be/YkukSknF1Zs?si=161hENZrI3HbQH5l
Den facebookgrupp som jag startade i mitten av mars:
https://www.facebook.com/groups/1580473612790283 (om ni skrollar denna grupp hittar ni mycket information och även en del andra filmer mm)

Share

Kommentarerna är stängda

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree