Hem » Fokus » Kulturdebatt med få nya svar

Kulturdebatt med få nya svar

Kulturdebatt, 7 september, Örebro läns museum.

Intresseföreningen The Art of Sweden hade kallat till ett kultursamtal med samtliga partier som finns representerade i Örebro kommunfullmäktige. Detta verkade bli den enda möjligheten till kulturdebatt innan valet. Moderaterna fick förhinder i sista stund, och Sverigedemokraterna dök av någon anledning inte upp.

Peter Ekström, rektor för Örebro Konstskola, ledde debatten och bad de deltagande politikerna redogöra kort för en hjärtefråga inom kulturpolitiken.

Erik Johansson, Folkpartiet, vill arbeta för att länets kulturentreprenörer skall ha schyssta långsiktiga ekonomiska villkor.

Michael Horvath, Miljöpartiet, vill utveckla den digitala infrastrukturen. Exempelvis kan kommunernas kulturrelaterade material på webben samordnas på ett bättre sätt och på så vis bygga upp ett stort kulturbibliotek.

Johan Pettersson, Centerpartiet, vill öka tillgängligheten, inte bara för kulturkonsumenterna utan också för kulturutövarna.

Becet Barsom, Kristdemokraterna, vill synliggöra kulturen i det offentliga rummet och ge plats åt olika kulturyttringar.

Lena Beime, Socialdemokraterna, tycker att boken och biblioteken är viktiga.

Marie Wirde, Vänsterpartiet, tycker att kulturstrukturen i Örebro behöver rustas upp rejält. De yrkesverksamma kulturarbetarnas villkor skall ses över ordentligt, och man skall lägga mycket mer resurser på att kartlägga detta.

Den första frågan från publiken rörde Örebros musikliv, och framför allt möjligheten till livemusik. Om man jämför med Karlstad, så är utbudet i Örebro tämligen fattigt.

Erik Johansson, FP, svarade att det hade hänt en hel del på tio år. Och med detta menade han troligtvis inte att det hade varit en positiv utveckling, utan att det smalnat av i utbudet. Det finns förvisso små klubbar och scener, men vi behöver fler. Live At Heart är ett bra initiativ, tycker han. Det finns medel till livemusikprojekt genom Regionförbundet.

Lena Beime, S, frågade sig vad som ligger i begreppet livemusik. Det kanske inte är evenemang på Conventum som skall komma på fråga, utan nivån mellan Conventum och studieförbundsspelningarna – klubbspelningarna. Förr fanns renodlade livescener. Vi har ingen lösning, men vi vet att det saknas, sa Lena Beime. Klubbägarna måste ta initiativet och det måste finnas en publik. Kanske har vi fler sportbarer i Örebro än vad som finns i Karlstad? Det varierar vad folk väljer att gå på. Studieförbunden gör ett jättefint arbete, fortsatte Beime, och det finns många band. Problemet uppstår när man skall ta steget till det kommersiella. Vad skall vi lägga våra kommunala resurser på? Live At Heart har lyckats bra, och det är ett steg i rätt riktning. Men det grundar sig på att banden spelar i stort sett gratis.

Beime lät inte helt nöjd med sistnämnda förutsättning, och från publiken hördes ett missnöjt konstaterande att man inte vill höra fler floskler angående att man skall ”skapa ett nordens centrum för livemusik”. För att detta skall hända krävs en konkret plan!

Maria Wirde, V, avslöjade att Vänsterpartiet vill satsa 1 {f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} extra av budgeten på att rusta kulturen. Nytt kulturhus, fler ateljéer, fler stipendier, och det skall vara rörliga medel. De vill sätta höga mål, och det är rejäla summor som skall in i budgeten. De vill anställa konstnärer som kan arbeta i äldreomsorgen, ute i skolor osv.

Från publiken hördes åsikten att det bara är Vänsterpartiet som har konkreta planer. Tycker de andra partierna att det är viktigt att göra Örebros kulturliv attraktivt?

Becet Barsom, KD, erkände att de inte hade tänkt lika långt som Vänsterpartiet. De har förstått att ateljéstödet inte funkar, och nu inser de att det behövs en kartläggning. Det behövs även inom andra kulturområden. Vi vill veta hur verkligheten ser ut för kulturarbetarna, konstaterade Barsom.

Från publiken kom åsikten att man måste hitta sätt att stödja även kommersiella projekt. Så fort öl och mat är involverat säger kommunen nej till stöd.

Michael Horvath, MP, reagerade med en motfråga: Har ni förslag på hur det skall gå till, för vi vill gärna lyssna.

Ett förslag från publiken var en så kallad förlustgaranti, som används på andra håll i landet.

Michael Horvath, MP, tillade att Live At Heart har fått kommunalt bidrag för att visa för krögarna i Örebro att det finns en publik som vill se livemusik.

Publiken tog upp frågan om flerårighet, att politikerna måste tänka långsiktigt. Med projektpengar är det svårt att behålla folk.
Lena Beime, S, vill inte ge bidrag, utan arbetstillfällen. De vill också ha ett konstnärligt råd för att bredda kompetensen för konstinköp. Anslagen till Örebro Konsthall skall ökas.

Marie Wirde, V, vill inte stödja enstaka företag, utan det behövs nya föreningar och det behövs en kulturnämnd. De vill utmana kulturarbetare att göra ett värnpliktsår inom politiken, eftersom det skulle tillföra kunskap. Ytterligare 1 {f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} till kulturen!

Erik Johansson, FP, menar att 2 {f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} redan läggs på kulturen, och att om ytterligare 1 {f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} skall avsättas, så vill han gärna se hur den budgeten skall se ut. Ett problem FP tog som exempel på problem med långsiktighet är att en scen som Stadra har hela 15 sponsorer. Tänk hur många möten som tar tid från skapandet för att få det att gå ihop! Ändå är vi väl rustade i Örebro, på många håll klagar man och säger ”skall vi behöva åka in till Örebro för att få ta del av kultur?”

Michael Horvath, MP, kommenterade det här med ”Sveriges ledande livescen” som nämndes i remissen, att de på det hade svarat att de bedömde det som orealistiskt. Men MP tycker att Örebro har en fin bredd på studieförbund och fritidsgårdar. De vill rusta upp fritidsgårdarna så det kanske ske spelningar där, ha fler kulturhus, inte nödvändigtvis ett som är stort och flådigt. MP vill ha många små kulturhus i olika stadsdelar. De vill inte ha offentliga anställningar av konstnärer. Och vad gäller kulturarbetare i politiken – ni är så välkomna, sade Horvath.

Publiken kommenterade att kulturpropositionen som lagts, ”Tid för kultur”, kommer den att betyda något för oss i regionen? Ja, hur statliga medel fördelas. Vilka kommer bli vinnare? Jo, de som har en visionär kulturpolitik. Detta är en jätteviktig fråga för att vi inte skall hamna bakom. Och detta måste finnas snart! Det behövs kulturkompetens i landsting och kommun. Fråga är, hur vill politikerna jobba med detta?

Johan Pettersson, C, svarade att han inte upplever kulturen som en trätefråga i Örebro. Vi behöver ett samarbete mellan näringsliv, föreningsliv osv, menar han. I Stavanger finns en förebild för hur näringsliv kan samarbeta med kulturlivet. Kommunen skall inte fungera som en slutgiltig magasinering av konst. Sälj det som är magasinerat för att få ett flöde och köpa in nytt.

Lena Beime, S, kritiserar att man ger med den ena handen och tar med den andra för att få balans i budgeten. S vill lägga skattepengar på kultur, för det måste få kosta.

Peter Ekström kommenterade att han som konstnär inte vill ha bidrag, han vill ha jobb! Hur skall denna planmässighet komma fram?
Becet Barsom, KD, menar att anledningen till att vi gått från 3 år till 1 år är att vi måste hitta en annan modell för våra medel. Det tog längre tid än vad vi trodde.

Marie Wirde, V, vill att kulturarbetare skall ha lön inom kommunen. Anställ 8 kulturarbetare som är avlönade. Alla andra kulturarter har institutioner, men inte bildkonsten. Konsthall finns, men inte för annat än bildkonst. Man skall få lön för att producera konst. Den som slår i spiken tavlan hänger på får ju lön. Så pengar finns det. Kommunen gör ett överskott och Bernadotte-jubileet fick 17 miljoner.

Michael Horvath, MP, poängterade följande: Revisionen vill att vi skall rättfärdiga våra fördelningsval vad gäller föreningsbidragen. Frågan gäller Egenvärdet versus Aspekter. Hur ser man på kulturen? Man tittar på jämlikhetsaspekten, upplevelseaspekten och deltagandeaspekten. Och där blir det en konflikt mellan egenvärdet och aspekterna.

Lena Beime, S: Vi har försökt visa framfötterna och ansökt om att få vara försöksregion, men vi fick avslag. Men det visar att vi vill, att vi är på väg dit. Vi kan inte hejda processen. Vi kommer att få pengar, men det är en jätteuppgift att hitta kompetensen. Det är ett svårt avvägande så att politiker inte får för mycket att säga till om i kulturen.

Peter ställde frågan angående hur publiken och politikerna ställer sig till ett nytt kulturhus.

En röst i publiken poängterade att samtidskulturen inte finns i bildkonsten, det är inte den viktigaste formen just nu. Kommunen kan hjälpa krögare genom att ljudisolera lokaler; nu senast är det Ritz som fått varning och riskerar att behöva stänga pga. ljudstörning.

Michael Horvath, MP: Vi vill ha bra lokaler med hög standard oavsett kulturform. Det är så fantasilöst av politiker att säga att man skall bygga. Vi vill istället utveckla befintliga verksamheter.

Från publiken kom åsikten från flera håll att en kulturell samordnare behöver anställas. Någon som kan hålla i kontakter och samordna. Kanske ett avdrag av typen RUT och ROT kunde vara något för kulturen?

Slutligen ställde Peter Ekström frågan om vad som behövs för att Örebro skall bli Europas kulturhuvudstad 2025, som Moderaterna så ambitiöst förelår. Korta, kärnfulla svar från partierna:

Erik Johansson, FP: Det är omöjligt att säga, det är för många faktorer som krävs.

Michael Horvath, MP: Med tanke på att min hemby i Ungern varit kulturhuvudstad, så skulle jag vilja säga att det som krävs är att man skickar en ansökan till EU. Och att vi hittar något som är unikt i Örebros kulturliv.

Johan Pettersson, C: Det som behövs är ni kulturarbetare!

Becet Barsom, KD: En känsla, att nu är vi redo att bli kulturhuvudstad.

Lena Beime, S: jag vill säga att det är själva resan som är den viktiga, inte målet. Resurser behövs, och vi måste sätta ett tydligt mål.

Marie Wirde, V: Skall vi låtsas att vi är det, eller skall vi verkligen vara det? Om vi verkligen skall bli det så krävs den där extra procenten.

Åsa Jonsén är chefredaktör för Kulturdelen.

Share

5 Kommentarer för “Kulturdebatt med få nya svar”

  1. Bra referat! Men (mp) är inte emot offentliga anställningar av konstnärer. Tvärtom, de konstnärer som anställs offentligt ska få vara just konstnärer. Men vi har inget löfte om att öka dessa tjänster i de volymer som (v) pratar om.

  2. Peter Ekström

    Olika tider hade tyvärr förekommit innan debatten gick av stapeln. Moderaterna meddelade deltagande men fick förhinder. Sverigedemokraterna hade gärna också kommit.

  3. Richard Kennett

    Få nya svar? Så där lyder rubriken på varje kulturdebatt referat dem senaste 20 åren. Minst!

    Varför förväntas det att politiker ska ansvarar för svaren? Varför inte kulturnäringen själv? Är det inte dags att även kulturen hänga med i paradigmskiftet? Tänk om. Tänk nytt. Det är dags för kulturen att äga och driva frågan.

  4. Gunnar Norrman

    Det har Du alldeles rätt i Richard! Jag och många andra var med på med på den fantastiska musiksatsningen ”Live at heart” under den gångna helgen. Härligt att höra band och grupper med olika musikstilar spela upp på olika restauranger och nöjesställen runt om i Örebro. Tack Anders Damberg och alla andra, som gjorde den här satsningen. Vilket jobb! Vilken glädje!

  5. Johan Nyström

    Vi har ett så fint, rikt och mångfacetterat kulturliv i kommunen. Det måste dock utvecklas ytterligare och samordnas ( kanske genom kultursamordnare) och komma fler till del.Låt tusen blommor blomma och inte skall vi behöva vänta till 2025 innan Örebro kan bli kulturhuvudstad ! Litet snabbare går det väl bara viljan finns. ”Politik är att vilja” var det någon som sa!!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree