Hem » Krönika » Att läsa är att minnas

Att läsa är att minnas

Bokmässan i Göteborg. Jag vet precis hur det kommer att bli. Varmt och trångt – för att inte tala om den långa kön till toaletterna. Människor som ringlar i långa rader för att få just sin bok signerad av just sin favoritförfattare och jag som förundras över att de orkar. Vid antikvariaten kommer jag, med böjd rygg, stå och titta igenom B . Wahlströms rödryggade flickböcker. Detta i ett fåfängt försök att finna förstaupplagor av Lisa Eurén-Berners Sprakfåleböcker.

Sedan barnben är jag en van bokmässebesökare. Under min uppväxt var bokmässan en lika självklar kulturbegivenhet som fornminnen och 30:de november är för vissa Sverigedemokrater. ”Sjuttio kulturbegivenheter om året förlänger livet”, sa mamma och packade in barn och karl i bilen. Som liten var det bokpaket och påsar i grälla färger som lockade. Som tonåring var det att få följa med i moderns resonemang kring litteratur och läsning. I år är det första gången jag besöker bokmässan så som varande vuxen. Bokpaketen är inte längre lika lockande och mamma är långt borta. Mitt i allt ståhej, mitt i det ordnade kaoset går jag omkring och känner inre frid, mindfulness om ni så vill.

En av orsakerna till detta är Jan Myrdal. Där sitter han, mannen som jag sedan länge hyser en stor respekt för. Inte primärt för hans åsikter, utan för att han har just åsikter. Han är dessutom en av få författare som är levande nog för att sitta med vid sitt egna sällskap, Jan Myrdal-sällskapet.

Den främsta faktorn till den inre friden är ändå antikvariaten. Det spelar ingen roll hur många nya böcker som presenteras under bokmässan. Det är antikvariaten som pockar på min uppmärksamhet. Vid antikvariaten möts jag av idel bekanta. Där har vi Raskens-Ida. Och är det inte Jane Eyre som skymtar förbi där mellan hyllorna? Jag känner igen mig och jag minns mina läsupplevelser. För till syende och sist är det ändå det som litteratur handlar om. Att läsa, att tänka efter och att komma ihåg.

Erika Linder Kling är journaliststuderande och frilansskribent.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree