Hem » Fokus » Nadine Gordimer på bokmässan i Göteborg: You have to stand up loud and clear!

Nadine Gordimer på bokmässan i Göteborg: You have to stand up loud and clear!

”You have to stand up loud and clear!” säger Nadine Gordimer till publiken när det blir dags att ställa frågor till henne under bokmässan i Göteborg. Nu blir det inga frågor – den väldiga och brant stupande kongressaulan inbjuder inte till det. I stället kommer Gordimers uppmaning att klinga som en sammanfattning av hennes eget liv. Om knappt två månader fyller hon 87 år, men nu sitter hon, vacker och rak i ryggen, och talar, loud and clear, med Per Wästberg om sitt författarskap och sin medborgargärning. Hon vill vara ett med sin egen tid och vårt gemensamma nyss förflutna; hon intresserar sig för ”the human being dealing with how to be and what to to”; litteraturen är som en resa där vi upptäcker våra liv. Hon vill inte avslöja vad hon skriver just nu. Det vore att döda det verk som håller på att ta form.

Men skriver gör hon. Och tro inte att hennes engagemang har mattats eller svalnat. I sin hand håller hon ett nyss författat öppet brev riktat till Sydafrikas president, en protest mot de inskränkningar som förbereds mot yttrandefriheten i hennes land. Det är inte bara en angelägenhet för författare, betonar hon, utan i lika hög grad för alla läsare och därmed för hela samhället. Sydafrika har idag en exemplarisk konstitution, men den hotas av makthavare som värnar om sina egna positioner. Alla har inte klarat att ta steget från att vara förföljd och fängslad till att vara hyllad och med säte i maktens boningar. Alla har inte klarat att stå emot frestelserna att leva ett liv i lyx. Korruptionen är ett faktum.

Jo, hon har blivit desillusionerad, tillstår hon – men inte uppgiven. Sydafrika är trots allt en mycket ung demokrati, och Nadine Gordimer är inte den som tänker tiga still om det som sker. Man kan inte luta sig tillbaka när man ser saker som går fel, säger hon – och hela kroppshållningen illustrerar hennes ord. Man skulle naturligtvis kunna hävda att hon redan gjort allt vad man rimligen kan begära av henne som medborgare och fri intellektuell och att hon nu, med gott samvete, skulle kunna lämna över till andra för att själv njuta sin ålderdom. Men detta tycks inte vara ett alternativ som ens föresvävat henne. ”Whatever the situation in your country, you are involved in it”, konstaterar hon. Så är det bara. Och nu sitter hon alltså där, rakryggad men ändå avspänd, skarp i tanken och formuleringarna men också humoristisk, engagerad och bestämd men samtidigt öppen och nyfiken. ”The passion has to be there”, slår hon fast, denna dam som aldrig ett ögonblick tvekat att ”stand up loud and clear”.

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree