Hem » Fokus » Kulturbryggan

Kulturbryggan

I den statliga kulturutredningen som presenterades 2009 framkom att det fanns ett stort behov av en efterföljare till den framgångsrika stiftelsen Framtidens Kultur. Denna fick ta hand om en del löntagarfondspengar och har varit verksam från 1994 och håller nu på att avvecklas.

Framtidens Kultur har fått mycket beröm av olika skäl. Dels har den bidragit lite extra till den notoriskt underfinansierade kultursektorn, dels har den erbjudit ett alternativ när andra stödformer har gett nobben och dels har den haft en ovanlig generositet för kulturyttringar utanför storstäderna. När det tillkännagavs att den skulle försvinna var det många kulturaktörer som reagerade skarpt på detta.

I kulturutredningen konstaterades behovet men inget sades i detalj. Efter att utredningens förslag hade behandlats blev ju inte så mycket kvar. Men en sak som blev kvar var detta behov och en ny liten utredning just på detta område gjordes. Som utredare tillsattes Bo-Erik Gyberg, rektor på Nyckelviksskolan. Han har lagt fram ett förslag som nu håller på att slutbehandlas. Framtidens Kultur ska ersättas med en ny organisation med namnet Kulturbryggan.

Mycket är sig likt, i alla fall i förslaget. Framtidens Kultur får mycket beröm (och lite kritik) i Bo-Erik Gybergs utredning och viktiga delar av dess verksamhet vill han ska bestå inom den nya Kulturbryggan – satsningen på nyskapande, oberoendet, egna ekonomiska resurser, riskbenägenheten, den minimala administrationen.

Det småskaliga kanske till och med måste betonas mer eftersom Kulturbryggan inte alls ska få lika kraftiga ekonomiska muskler som Framtidens Kultur. Framtidens Kultur delade i genomsnitt ut drygt 50 miljoner kronor per år och Kulturbryggan föreslås dela ut 25 miljoner.

En annan skillnad ligger i att Kulturbryggan föreslås få sitt kansli i Stockholm och ha ett tätt samarbete med övriga bidragsgivande kulturinstitutioner. Framtidens Kultur ligger i Uppsala. Det är i och för sig inte så långt från Stockholm men i alla fall utanför tullarna vilket åtminstone haft en stark psykologisk betydelse. Framtidens Kultur har i mycket uppfattats som landsortens alternativ när huvudstaden stängt dörren. Den bilden kanske inte stämmer till 100{f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} med fakta men har haft en viktig funktion. Med en placering i Stockholm riskerar Kulturbryggan att missa just detta.

Kulturbryggan föreslås arbeta med två typer av ekonomiskt stöd – initieringsstöd och genomförandestöd. Initieringsstödet är igångsättningspengar och ska kunna täcka en uppstart eller projektering till 100 {f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290}. Genomförandestödet ska vara en garanti om delfinansiering och som mest delas ut två år till samma projekt. Därmed så fortsätter man på linjen att främst ge ekonomiskt bidrag till projekt med början och slut.

Bo-Erik Gyberg kommer att vara ordförande för Kulturbryggan och har dessutom nyligen utsetts till att bli förste rektor för den nya konstnärliga ”superhögskolan” Dramatiska Högskolan, i Stockholm. Denna är en hopslagning av Dramatiska Institutet och Teaterhögskolan.

Peter Ekström är en del av Kulturdelens redaktion.

Share

1 Kommentar för “Kulturbryggan”

  1. Christer B Johansson

    Jag blev orolig ett tag, trodde du skrev nåt politiskt.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree