Hem » Recension, Skivor » CD: The Magnificent Seven

CD: The Magnificent Seven

The broken hearted show

THE MAGNIFICENT SEVEN

Orkester TM7/Sound Pollution

———

Det mesta av pratet om det rotlösa, men på senaste tiden Örebrobaserade, The Magnificent Seven kretsar runt mörker, ondska och hjärtesorg. Och visst, visor som ”A season in hell”, ”Death by water” och ”Hell, the devil and how to sell your soul” handlar inte direkt om kattungar och vaniljglass, om man säger.

Det finns dock ett problem här: gruppen gräver sig så långt ned i sin Tom Waits- och Lars Demian-dyrkan att de glömmer bort att vara sorgsna på sitt eget sätt. Dysterhet är något individuellt, ingenting man kan kopiera. Man kan sympatisera, visst, men inte plagiera. Mot bakgrund av det känns The broken hearted show mer som ett lagomsvenskt ”ja, jag håller med, det är verkligen eländigt ställt med det mesta” än som ett Waits-cyniskt ”döden är att föredra framför det här skitlivet”. Svärtan är inte tillräckligt svart och oron inför vad som komma skall är inte tillräckligt gruvlig.

Detta är emellertid ett trovärdighets- och inget kvalitetsproblem. Att Christian Gabel (1900, Bob Hund, Thåström, med flera) tagit sig an bandet i Studio Cobra i Stockholm hjälper givetvis en del. Materialet är välskrivet och melodierna är sylvassa, inte minst i videospåret ”The killer” där det känns som att någon andas en i nacken. ”The stand-up tragedian” är en annan höjdpunkt, en stukad valsmelodi som bjuder på fjäderlätta Twin Peaks-gitarrer och en blåssektion som skulle kunnat vara hämtad från vilken spaghettiwestern som helst. Här kommer också Fredrik Anjou till sin fulla rätt som bandets sångare och gitarrist – i de grövre spåren önskar man ibland att han hade mer Tom Waits-rossel i sina stämband.

Daniel Josefsson är skribent på bland annat tidningarna Close-Up och Sonic.

Fotnot: The Magnificent Seven har releaseparty för ”The Broken Hearted Show” på KGB Bar & Restaurang i Stockholm på lördag den 6 november.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

 • Tävling: Maze Runner 3

  Var med och tävla om ett eget exemplar av Maze Runner 3: The Death Cure på Blu-ray.

  Share
 • Tävling: Downsizing

  I Downsizing blir Matt Damon nedkrymt till cirka 13 cm, men det är inte första gången Matt spelat en roll vars karaktär varit något biologiskt komplex. En gång har han exempelvis gestaltat ena delen i ett siamesiskt tvillingpar, men vad hette filmen?

  Share
 • Tävling: The Greatest Showman

  Gillar du musikaler och kabaréer? Då är detta tävlingen för dig.

  Share

© 2018 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree