Hem » Kulturpoden » Stilskön djupstudie av litterär sjukdom och död

Stilskön djupstudie av litterär sjukdom och död

[audio:http://www.kulturdelen.com/wp-content/uploads/2010/12/20101228-161336.mp3|titles=Kulturpoden: Stilskön djupstudie av litterär sjukdom och död]

Örebroaren Katarina Bernhardsson disputerade nyligen i litteratuvetenskap. Bild: Maria Svenningsson

Litteraturvetaren Katarina Bernhardsson ( f 1975) disputerade i november på sin avhandling. Litterära besvär : skildringar av sjukdom i samtida svensk prosa ( Ellerströms).  Litterära besvär har rönt stor uppmärksamhet och rosats av många kritiker. I Svenska Dagbladet bestods den med en Understreckare (28/11) av författaren och SvD-kritikern Erik Löfvendahl. Han finner den vara ”… en fullödig, djuplodande och vackert formulerad studie över ett antal omistliga litterära verk..”
Men det är inte bara de fruktbara verksanalyserna som lyfts fram utan också att Katarina Bernhardsson unikt nog introducerar ett nytt forskningsområde:  Litteratur och medicin alternativt Medical Humanities. Ett nytt forskningsfält där – enkelt uttryckt – litteraturvetenskap och medicin i dialog kan bidra till nya insikter och kunskaper.

Tidigt  satsade Katarina Bernhardsson på en karriär som journalist. Också det med framgång. Hon gjorde sin första journalistiska lärospån på Nerikes Allehandas Komet-redaktion och har också skrivit litteraturkritik för NA. Hon har arbetat för Sydsvenska Dagbladet och vikarierat i Expressen som ledarskribent. Hon har varit programledare för P1:s Obs! kulturkvarten (nu Obs). I slutet av 90-talet var hon under två år redaktör för kårtidningen Lundagård. I början av 2000-talet vikarierade hon under ett år som redaktör för kulturtidskriften Artes.

Kulturdelens  Dixie Ericson har träffat henne för ett samtal om Litterära besvär.

Analyserade romaner:
Åsa Ericsdotter: Kräklek
Sara Mannheimer
: Reglerna
Torgny Lindgren: Pölsan
Carl-Henning Wijkmark:
Stundande natten
Maria Fagerberg: Svart dam
Per Olof Enquist: Boken om Blanche och Marie
Anders Paulsrud: Fjärilen i min hjärna

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree