Bok: Utsatt

Utsatt

Markus Lutteman

Norstedts 389 sidor.

pocketupplaga

Har utkommit

Martin Lutteman är författare och journalist. Han arbetar på Nerikes Allehanda och debuterade 2007 med den omskrivna El Choco, en dokumentär om Jonas Andersson från Kungälv som fängslades i Bolivia för narkotikainnehav.

Den senaste, Utsatt som nu utkommer i pocket, handlar mest om Ester Jansson som adopterades från Etiopien i mitten av sjuttiotalet. Men det är också en berättelse om synen på adoption genom flera decennier och vad ett adopterat barn kan utsättas för. Samtidigt ges en historieskrivning om det långa kriget i Etiopien och dess konsekvenser för befolkningen och kringliggande länder.

Ester Janssons mor tvingades som ensamstående mor tillfälligt lämna sin flicka till ett barnhem. När hon så småningom ville ta hem henne, var hon redan bortadopterat till ett frireligiöst par från Sverige.

Paret hade önskat sig en flicka då de redan hade två söner.  Hemmet var präglat av den tidens pingstkyrkas människosyn och ritualer. Tungomålstalandet skrämde Ester och kroppsliga och psykiska bestraffningar användes för att fostra, inte bara henne, utan också de fosterbarn som kom och gick under åren hon bodde kvar hos adoptivföräldrarna.

Senare i livet kom hon att drabbas av sömnsvårigheter och svårdiagnostiserad värk, framförallt i rygg och underliv. Med tiden skulle det påvisas att hon utsatts för svåra övergrepp. Fostersyskonen kom alla från komplicerade uppväxtförhållanden och flera av dem hade förgripit sig på Ester.

Men Utsatt är inte en renodlad eländeshistoria. Det är istället en skildring av Esters styrka speglad mot lagar- och förordningar som grundat sig på tidens forskning och tro på vad som är ett barns bästa. Om ett lands svåra krigserfarenheter och hur dessa tvingat människor att handla och agera stick i stäv mot tro och vilja för att överleva.

Jag är själv adoptivförälder och jag måste erkänna att läsningen av Luttemans väl underbyggda dokumentär, skakat om rejält. Under ett par av mellandagarna var den min ständige följeslagare och jag önskar att alla med adoptionstankar ges möjlighet att läsa denna djupt mänskliga betraktelse runt temat.

Sedan drabbades jag på ett annat plan av den utomordentliga research Markus Lutteman gjort.  Ett systematiskt grävande som ger Utsatt både driv och nerv. Med det spadvändandet och med det sakliga och samtidigt målande språk som använts, ser jag fram emot att läsa boken om Patrik Sjöberg. Luttemans nästa projekt.

__________

Agneta  Wistrand Rosendal är en del av kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • Svagt lila

  Inuti Så mycket som inte finns Tillgängligt Uppförstorat Till intet […]

 • En gul vagn

  Jag föser tiden framför mig på en liten gul vagn […]

 • Gröna fåtöljen

  Nu sitter jag här i den gröna fåtöljen Som om […]

Kulturbloggen

 • Erik Satie 150 år Satie vid pianot 1891.

  Idag den 17 maj är det 150 år sedan tonsättaren Erik Satie föddes i normandiska Honfleur. Läs mer här.

 • Konsthantverkssalong under våren i Lekeberg

  Gruppen för konst i Lekeberg, som ursprungligen hette ”Referensgruppen för konst i Lekeberg” med uppgift att bilda en konstförening samt […]

 • Imre Kertész är död Imre Kertész. Foto: Sten Wistrand.

  Som ingen annan lyfte Imre Kertész, i bok efter bok, fram vad det innebär att leva i en värld där […]

Facebook

© 2016 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree