Hem » Krönika » Kulturlov med barnbarn

Kulturlov med barnbarn

Kulturlov med barnbarn

För att få en bra start går vi och ser den nya Disney-filmen Trassel. Filmen bygger på bröderna Grimms saga om prinsessan Rapunzel som rövas bort från kungen och drottningen av kvinnan Gothel. Gothel använder magiken i Rapunzels långa hår för att själv hålla sig ung och vill därför alltid ha kvar Rapunzel i sitt torn.
På ett plan handlar både sagan och filmen förstås om tonåringens frigörelse från föräldrarna (åtminstone den elaka delen), medan den på ett annat är en historia om kärlek och förtroende, om att lita till sina egna krafter och våga sig ut i livet och ta smällarna likaväl som framgångarna.
Det har blivit ett slags dataanimerad barnaction med mängder av häftiga effekter, vackra sånger, stora känslor och storartade vyer.
Många barn i salongen skrek när actiondelen tog över med jakt på äventyraren Flynn Rider och Rapunzel. Eller när Rapunzels ”mamma” förvandlas till den elaka häxan. Farmor grät och barnbarnen drömde mardrömmar hela natten.
Dagen efter ett försök till mjukare start genom att gå på biblioteket och låna böcker. Ett av barnbarnen vägrar, men mutas med löfte om legoköp efteråt.
Det roligaste för den förre vägraren, men nu låneentusiasten, var dock när han fick ta hand om den automatiska boklånemaskinen och lyckas med att registrera lånen trots ideliga (felaktiga) råd från farmodern, där böckerna skulle läggas i viss ordning, kort matas in, en stor skärm tala om vad man ska göra, siffror skulle visas på antal lånade böcker och ett kvitto till slut komma ut, sedan skärmen meddelat att vi felaktigt försökt registrera samma bok flera gånger (de råkade komma in från fel håll och uppochned eller fel sida).
Hurra! ropade biblioteksvägraren när han hittade sina älsklingsfigurer Sixten och Blixten i bokhyllan. Han skrattar sig nästan fördärvad på kvällen när vi läser om de två små rackarna som i den här boken prövar olika yrken och praktiserar som sjuksystrar med munskydden över ögonen, eller som mekaniker med öronskydden över ögonen.
Syster S lånar Hårboken och vi fnissar oss igenom allt lustigt hår som finns överallt på människor och djur. Under näsan, kring ögonen, på halsen (hästar), på fåglar (fjädrar), på punkare, magar och ben.
På morgonen går farfadern upp klockan sju och spelar schack med ena barnbarnet medan farmodern tittar på barn-tv med det andra. Barn-tv är en underbar uppfinning som kan användas av trötta vuxna och barn när orken i snöskottandet för att bygga kojor i drivor eller åka skidor är slut och man vill fika och koppla av och se något roligt och lärorikt samtidigt. Guldmedalj till SvT Barnkanalen!
På den årliga listan står också Framtidsmuseet som är en lika stor ”hit” varje år. Här kan man vandra nästan viktlös på månen och mäta krafterna på olika planeter, uppleva hur det var att leva förr, testa olika experiment och åka rutschkana!
Nytt för i år blir också Dalarnas Museum. Kanske bäst att börja med dalahästavdelningen. Men man vet aldrig, barn kan ge sig till att gilla en avdelning med Dalarnas historia och utveckling eller varför inte hur Selma bodde.
Det är Alla Hjärtans Dag och grädden och smöret ihop med mjölet och sockret breder ut sig på bord, bänkar och (till stor del) golvet. Resultatet blir en tjock tårta med härliga hallon, ett hjärta av jordgubbar och syster S:s pappersskylt i hjärtform med blyertshjärtan. Grattis! På Alla Hjärtans Dag.

__________
Eva Lidén är journalist och författare
”Liten schackspelare” av Eva Lidén

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree