Hem » Fokus » Oscargalan 2011

Oscargalan 2011

Det var en tämligen förutsägbar och stillastående Oscargala som på söndagskvällen ägde rum i The Kodak Theatre. De på förhand tippade vinnarna avgick med segern i de flesta kategorier och tanken på några överraskningar kom av sig helt.

Filmen med flest priser blev Christopher Nolans snygga och kluriga Inception som sopade banan med konkurrenterna i de tekniska kategorierna och samlade på sig fyra statyetter. Hack i häl kom storfavoriten The King’s speech som vann några utav de mest prestigefyllda klasserna: bästa regi (Tom Hooper), bästa originalmanus (David Seidler) och bästa film. Även Colin Firth belönades för sitt engagerande porträtt utav den stammande kung George VI och fick således en Oscar för bästa manliga huvudroll.

Den ständigt förbisedde David Fincher snubblade på mållinjen med The Social Network men fick ändå avnjuta priser för bästa manus efter förlaga (Aaron Sorkin), bästa klippning (Kirk Baxter, Angus Wall) samt bästa musik. Det senare priset togs emot utav Atticus Ross och en mycket rörd Trent Reznor som nog knappast i början på Nine Inch Nails karriär räknade med att en dag i framtiden äga en Oscarstatyett. Extra roligt var förstås också att Susanne Bier fick ta emot en välförtjänt guldgubbe för bästa utländska film med sin Hämnden.

Även när det gällde skådespelarinsatser uteblev skrällarna. Natalie Portman vann, som väntat, en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sitt porträtt utav den plågade ballerinan Nina i Black Swan, för övrigt filmens enda vinst. Statyetterna för bästa manliga respektive kvinnliga biroll gick till förhandstippade Christian Bale och Melissa Leo från David O. Russels The Fighter.

Galan i övrigt tycktes genomgå någon slags identitetskris och var en skäligen blodfattig föreställning. Det unga värdparet James Franco och Anne Hathaway kämpade med så väl ett ruttet manus som obefintlig personkemi. Hathaway fnittrade nervöst i var och varannan mening medan Franco iklätt sig sin mest excentriska kostym. Hånflinande och stel påminde han mer om sin psykopatiske karaktär i tv-såpan General Hospital än sig själv. Skratten var plågsamt få, ljudet krånglade bitvis och en utav galans mest hjärtknipande händelser var när den till åldern stigna Kirk Douglas gjorde entré. Opererad, skälvande och med grötig röst visade den en gång så store skådespelaren upp ett spöke av sitt forna jag.

I den svenska studion gjorde Filip Hammar och Fredrik Wikingsson sitt bästa för att sätta lite färg på den bleka galan. De lyckades ganska bra men pratade i sedvanlig ordning i munnen på varandra och gästerna. Vad den förvirrade Gunilla Pontén egentligen tillförde studions diskussioner förblir en gåta.

Sammanfattningsvis var årets upplaga av Oscargalan en högst medioker produkt som bit för bit genom sändningen krackelerade. Den annars så lyckade blandningen av gammaldags glamour och småvassa skämt uteblev helt. Kvar fanns en skröplig och unken 83-åring som kämpade förgäves för att hålla sig flytande. Vi får önska god bättring till nästa år.

Sandra Wallin är manusförfattare, filmvetare och frilansskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree