Hem » Krönika » Lyckan kommer, lyckan går

Lyckan kommer, lyckan går

Nyligen kunde vi läsa att den kinesiska partiledningen ämnar satsa på folkets lycka. Man är nämligen rädd att den ekonomiska tillväxten inte kan fortsätta som hittills. Och om man nu inte kan ge människor pengar får man ge dem lycka. Den kan ju som bekant inte köpas för pengar. Frågan är förstås hur folket ser på saken. Är det villigt att avstå det bästa (pengar) för det näst bästa (lycka)? Och vad skall man tro om partibossarna? Men oegennyttiga som de är tänker de förstås inte på sin egen lycka. En intressant fråga är naturligtvis också om en stat över huvud taget kan skänka lycka, och om den alls vet vad lycka är.

Nu finns det faktiskt ett land som redan satsar på lycka. Det är det lilla kungadömet Bhutan i Himalaya. Där slutade man före en tid sedan att räkna bruttonationalprodukt och lanserade i stället bruttonationallycka. Det har gett resultat. University of Leicesters prickade 2006 in Bhutan som Asiens lyckligaste nation på en ”World map of happiness”. För åtskilliga västerlänningar låter det hela som ett förverkligat Shangri-La, ett jordiskt paradis där de buddhistiska tempelklockorna ljuder mellan de snöklädda bergsmassiven, ett andligt Öst fjärran ett materialistiskt och konsumtionshysteriskt Väst. Shanti shanti shanti.

Och visst, frid och lycka må ingen förtycka.

Men (ack, detta ständiga och förargliga ”men”) så läser jag senaste numret av Amnesty Press. Det är ingen bra läsning för den som vill behålla sina illusioner. Martin Schibbye har besökt Bhutan och valt att ha ögonen öppna. Han ser inte bara rökelsen utan också cigarrettröken. Dessutom har han träffat den bhutanska demokratirörelsens talesman. Han befinner sig i exil då han uppenbarligen anses vara ett hot mot lyckan. Han är inte ensam. I början av 1990-talet antogs en rad diskriminerande lagar under parollen ”ett land, ett språk”. Det slutade med att över 100.000 hinduer fördrevs från det buddhistiska Bhutan. De verkar inte så lyckliga. Men så bor de ju inte heller längre i Bhutan.

BNP (bruttonationalprodukt) och BNL (bruttonationallycka) i all ära. Vad sägs om BNI (bruttonationalillusion)?

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Kartan visar lyckans hemvist på jorden (grön prick).

Share

1 Kommentar för “Lyckan kommer, lyckan går”

  1. Ett införande av BNI skulle nog vara globalt gångbart. Det räcker ju med att titta på hur Sverige trollar bort arbetslösa och sjuka i statistiken genom att placera dem i diverse åtgärdsprogram.

    Egentligen räcker det med att titta på hur jag själv agerar magiker. Mitt dåliga samvetet halveras, eller försvinner helt, genom en enkel spegelillusion. Jag ställer mig snett framför spegeln, men fäster blicken på personen i bakgrunden i stället för på mig själv. Nog kan jag rättfärdiga mitt tveksamma agerande om jag jämför mig med nyss nämnde person…

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree